/ - Фото: Министарство
25/03/2022 u 14:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Сат за планету": Угасимо свијетла, како би освијетлили нове идеје за опоравак природе

Циљ ове кампање је подизање свијести наших грађана о значају утицаја климатских промјена, како би својим акцијама утицали на доносиоце одлука

Ове године, у оквиру глобалне иницијативе Сат за нашу планету (Earth Hour), подсјећамо да још имамо шансу да ублажимо климатске промјене и сачувамо природу, а тиме и нас саме, наводе у саопштењу Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма.

-Сат за планету Земљу је глобални покрет који организује Свјетски фонд за природу (WWФ). Догађај се одржава сваке посљедње суботе у марта, подстичући појединце, заједнице и предузећа да угасе електричну расвјету која није неопходна, на један сат, као симбол посвећености планети. Сат за планету Земљу почео је као догађај гашења свијетла у Сиднеју 2007. године, а од 2010. године се овој иницијативи придружила и Црна Гора. У овој акцији би сви требали да узмемо учешће, тако што ћемо сјутра, 26. марта у периоду од 20:30 до 21:30 часова симболично угасити свијетла, у циљу подизања свијести о важности штедње енергије- поручују из Министарства.

Кakо наводе, " циљ ове кампање је подизање свијести наших грађана о значају утицаја климатских промјена, како би својим акцијама утицали на доносиоце одлука да одговорно примјењују усвојене политике и стратегије за ублажавање климатских промјена":

-Овогодишња акција обиљежавања Сата за планету се наслања на нову еколошку кампање Министарства екологије, под слоганом “За једину на свијету. Наша је, чувајмо је.” Слоганом је обухваћен и циљ ове кампање – подсјетити на опредјељење Црне Горе као прве еколошке државе на свијету која је вриједна бриге и једине којој је то одређење утврђено Уставом, како би њено природно богатство и природна средина остали очувани за генерације које долазе.   Како бисмо допринијели смањењу потрошње енергије и загађења које настаје њеном производњом, неопходно је да ,,сат’’ претворимо у ,,живот’’ за нашу планету. С тим у вези, Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма ће угасити свјетла на 60 минута, и послати снажну поруку нашим грађанима да је вријеме да обратимо пажњу на природу, као и да гашење непотребног свијетла и уређаја који нам нијесу неопходни треба да постане наша свакодневна рутина. Крајње је вријеме да постанемо ,,зелени потрошачи’’ и да производимо и трошимо рационално-поручили су они.

Додају:"Црна Гора улаже напоре и предано је посвећена изазовима са којима се суочава у борби против климатских промјена. Иако на глобалном нивоу емитује свега 0.009% гасова са ефектом стаклене баште, Црна Гора предузима значајне кораке како би унаприједила мјере у погледу климатских промјена, и промовисала зелени раст и снажан економски опоравак".

-Климатске промјене деценијама уназад узимају све више маха и утичу на животе људи широм свијета. То се прије свега односи на промјене изазване човјековим дјеловањем, а не на природне процесе. Значајне климатске промјене биљеже се од индустријске револуције, када је почела масовна употреба фосилних горива. Посљедице климатских промена видљиве су свуда, прије свега то је повећање температуре на планети, појачан ефекат стаклене баште, а ове појаве даље доводе до пораста нивоа мора, пожара, поплава, топљења глечера, изумирања животињских врста. Управо то је разлог да постанемо свјесни ових проблема и да дјелујемо колико је то у нашој моћи.  На крају, још једном позивамо све грађане Црне Горе да заједно сјутра вече од 20:30х до 21:30х угасимо свијетла, како би освијетлили нове идеје за опоравак природе, а она ће нам узвратити здравијим и бољим мјестом за живот- позивају из Министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:31