/ фото: Врховни суд
13/10/2021 u 14:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Савјет Европе и Врховни суд: Побољшати заштиту права жртава и свједока у случајевима породичног насиља и трговине људима

Констатовано је да се спроводе важне активности у погледу анализе казнене политике у одређеним кривичним предметима

Интензивнија сарадња у пројектима реформе правосуђа, испуњавање препорука Европске комисије, као и мјерила у поглављима 23 и 24 за приступање Црне Горе Европској унији, приоритети су Савјета Европе и Врховног суда.

То је закључено на састанку шефице Програмске канцеларије Савјета Европе у Подгорици Евгение Гиакоумопоулоу, са вршитељком дужности предсједнице Врховног суда Црне Горе Весном Вучковић.

- На састанку су разматрана питања која се односе на имплементацију пројеката који се спроводе у оквиру заједничког програма Европске уније/Савјета Европе « Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску 2019.-2022: Одговорност и професионализам у правосудном систему у Црној Гори, Пројекат за борбу против економског криминала и Унапрјеђење процесних права у правосудном систему у Црној Гори. Оцијењено је да јачање етичке и дисциплинске одговорности судија остаје један од кључних приоритета који треба адресирати кроз процес измјена и допуна Закона о Судском савјету и судијама, а што ће повећати повјерење јавности у правосуђе, истовремено јачајући интегритет судијске професије- наводе у саопштењу.

Савјет Европе и Врховни суд сагласни су и да се мора радити на побољшању система заштите права жртава и свједока у случајевима породичног насиља, насиља у породичној заједници и трговини људима.

Констатовано је да се спроводе важне активности у погледу анализе казнене политике у одређеним кривичним предметима, које би требало да резултирају бољом примјеном стандарда и праксе Европског суда за људска права.

- Активности које се тренутно спроводе у оквиру Пројекта за борбу против економског криминала такође су веома важне за унапређење механизама за борбу против организованог и тешког криминала и јачање црногорског система одузимања незаконито стечене имовине, оцијењено је на састанку- поручују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:37