Цетиње, полиција / - Фото: Новости
11/09/2021 u 14:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Савјет оцијенио: На Цетињу дошло до прекомjерне употребе сузавца

Савjет упућуjе хитну препоруку МВП да се у Влади Црне Горе заложи, да се о трошку Владе Црне Горе, а у сарадњи са службама Приjестонице Цетиње, приступи детаљниjем чишћењу и деконтаминациjи свих jавних површина

Савjет за грађанску контролу рада полициjе у саставу адвокат Зоран Челебић, проф. др Дражен Церовић, доц.др Бранислав Радуловић, др Александар Мугоша и Аида Петровић, поступаjући по притужби грађанке госпође Зорке Зоjе Видове Ивановић размотрио jе поступање полициjских службеника на демонстрациjама на Цетињу, 5. септембра 2021. године, организованим поводом устиличења новог митрополита Српске православне цркве у Црноj Гори  и усвоjио jе након обављене расправе одговараjући закључак, наводи се у саопштењу.

Госпођа Зорка Зоjа Видова Ивановић (1989), менаџерка са Цетиња, преко активиста Црногорског хелсиншког одбора, обратила са Савjету за грађанску контролу рада полициjе и указала на своjе искуство са деjством сузавца у том граду.

Она jе у притужби прецизирала да се њен син коjи има годину и седам мjесеци играо, 10. септембра 2021. године, врло кратко, готово два минута, са лоптицом на градском тргу (трг краља Николе). Ставио jе уста и почео jе да плаче, да се црвени, сузи, киjа… То стање jе траjало 15 минута. Нагласила jе да се то све дешава пет дана након бачања сузавца на тоj локациjи. Како jоj jе рођена сестра љекарка, ниjе затражила медицинску помоћ већ се са њом консултовала.

Грађанка госпођа Ивановић jе затражила да се провjери поступање полициjе тог дана на Цетињу, да ли jе дошло до прекорачења овлашћења у погледу коришћења хемjских средстава те да ли jе тренутно безбjедно и да ли треба наложити детаљниjе чишћење jавних површина. Иста jе захтjевала да у поступку грађанске контроле полицjе буде наведена под пуним идентитетом.

– Савjет jе, на ванредноj сjедници од 5. септембра 2021. године, оциjенио да jе приликом интервенциjа полициjе на Цетињу, на различитим локациjама, дошло до прекомjерне употребе хемиjских средстава – наводи се у саопштењу.

Савjет jе констатовао да се прекомjерна употреба хемиjских средстава одразила на здравље и редован живот и оних грађана Цетиња коjи ниjесу узели учешћа у jавним окупљањима.

Прекомjерна употреба хемиjских средстава, коjу више готово не споре ни високи званичници Владе Црне Горе, не може се оправдати вишим циљевима и представља одсуство хуманости и поштовања људског достоjанства.

Савjет региструjе да се прекомjерна употреба хемиjских средстава на Цетињу негативно одразила и на здравље животиња, како оних на фармама, власничких кућних љубиамаца и животиња коjе су напуштене и на улици, при чему jе одређени броj њих усљед тога и угинуо.

Савjет упућуjе хитну препоруку Министру унутрашњих послова да се у Влади Црне Горе заложи, да се о трошку Владе Црне Горе, а у сарадњи са службама Приjестонице Цетиње, приступи детаљниjем чишћењу и деконтаминациjи свих jавних површина, укључуjући и зелене површине, а на коjима jе, или у блзиини истих, дjеловала полициjа употрjебљаваjући прекомjерну употребу ЦС гаса и других хемиjских средстава.

Савjет jе увjерен да ће то бити први у низу других озбиљњих корака коjи су потребни за смиривање jавности и повратак повjерења, закључено је у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:09