илустрација (портал Дан)
23/06/2021 u 16:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Савјет провјерава више од 16.000 грађана који имају црногорско држављанство а немају личну карту

Данашњој сједници присуствовали су, додају, и представници МУП-а, надлежни за управне послове, држављанство и странце, те су овом приликом представили резултате досадашњег рада у области уређивања регистра пребивалишта и регистра странаца

Савјет за контролу бирачког списка ће дати свој пуни допринос креирању најбољих рјешења када је у питању уређивање регистара пребивалишта и боравишта и имаће спреман текст Нацрта закона о регистрима пребивалишта и боравишта када Одбор за свеобухватну изборну реформу отпочне свој рад, поручено је са данашње сједнице овог савјетодавног тијела, саопштено је из МУП-а.

-На састанку је констатовано да ће овај процес бити потпуно транспарентан и инклузиван, те да ће радна група за израду нацрта овог закона, заједно са члановима Савјета, кроз детаљну анализу и конструктивну размјену мишљења, припремити коначан текст, који ће бити упућен Скупштини-наводи се у саопштењу.

Данашњој сједници присуствовали су, додају, и представници МУП-а, надлежни за управне послове, држављанство и странце, те су овом приликом представили резултате досадашњег рада у области уређивања регистра пребивалишта и регистра странаца.

-Саопштено је да је, након до сада спроведених провјера, за 16087 лица утврђено да се ради се о лицима која имају црногорско држављанство и уписани су у регистар пребивалишта, а након маја 2008.године никад нијесу подносили захтјев нити посједовали личну карту, налазе се у бирачком списку Црне Горе, и ова лица су приоритна група која ће бити предмет провјера. Министарство унутрашњих послова интензивно ради на обавјештавању ових лица о њиховој законској обавези да предају захтјев за издавање личне карте, а у току су и теренске провјере.  Ажурирањем регистра странаца, избрисано је 1485 странаца који имају стални боравак у Црној Гори- наводи се у саопштењу.

Циљ Савјета је, како наводе, да реално допринесе унапређењу стања у овој области, која је кључна за изборни процес, у циљу спречавања било којег вида злоупотреба. 

-Савјет је исказао потребу за дограђивањем система за дедупликацију отисака прстију, на начин што ће се увести додатан начин контроле фотографија- закључују у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:49