/ - Фото. Милан Секуловић, Дан
29/10/2021 u 12:53 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Савјет РТЦГ на данашњој сједници разматра Етички кодекс те медијске куће

Обавеза је поштовати све мањине и друге посебне друштвене заједнице, те право на заштиту приватности, достојанства, угледа и части сваког лица

Савјет РТЦГ на данашњој сједници разматра Етички кодекс те медијске куће. Чланица Савјета РТЦГ Маријана Цамовић Величковић указала је да је један члан кодекса супротан и Уставу јер ограничава слободу говора запослених у Јавном сервису на друштвеним мрежама.

- Уколико овај члан остане ја из принципијелног разлога морам бити против јер ограничава слободу говора људима - навела је Цамовић Величковић.

Предсједник Савјета Веселин Дрљевић казао је да је за измјене тог члана, али не и за брисање.

Чланица Савјета Милица Шпајак казала је да се ником не ограничава слобода, а да су друштвене мреже јавни простор. Она је навела да запослени морају сносити одговорност уколико нарушавају углед РТЦГ на друштвеним мрежама.

Њена колегиница Амина Мурић казала је да члан треба да остане, али да се измијени.

image
- Фото. Милан Секуловић, Дан

Генерални директор РТЦГ Борис Раонић казао је да је кодекс рађен у складу са сличним документима великих медијских кућа међу којима су ББЦ, Слободна Европа, Глас Америке. Он је истакао да се на том члану радило два мјесеца, те да не види ништа спорно у њему и да угрожавања слободе изражавања нема. Раонић је прочитао спорни члан који гласи:

- Запослени су обавезни, у свом раду и јавним иступима, што подразумијева и иступе на друштвеним мрежама, водити рачуна о вриједностима и начелима, циљевима програма и других производа РТЦГ, те о основном задатку РТЦГ, као јавног сервиса из члана 2 овог Кодекса.

У свом раду, јавним иступима и иступима на друштвеним мрежама, обавеза запослених је поштовати плурализам идеја, достојанство и слободу појединаца и заједница, националне и опште вриједности, културе и традиције.

Обавеза је поштовати све мањине и друге посебне друштвене заједнице, те право на заштиту приватности, достојанства, угледа и части сваког лица.

У свом раду и иступима у јавности и на друштвеним мрежама мора се чувати култура јавне ријечи, ниво комуникације и водити рачуна о достојанству и интегритету лица која се спомињу.Члан Савјета Филип Лазовић истакао је да сви запослени у јавним сервису, као и државној управи морају ипак поштовати неке опште прихваћене вриједности и норме и ако се оглуши мора трпјети неке санкције. Он је истакао да сваки запослени мора да штити углед Јавног сервиса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ОДБОРРТЦГ
20. april 2024 05:15