Ministarstvo unutrašnjih poslova / - PORTAL DAN
25/05/2024 u 11:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Savjet za građansku kontrolu rada policije: Novčane nagrade mogle bi podstaći svjedoke da podijele informacije

Novčane nagrade za pouzdane informacije u rješavanju zločina nijesu neuobičajena praksa i mogle bi da podstaknu svjedoke i sa njima povezane osobe koje oklijevaju da podijele informacije sa nadležnim, rekli su iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, predložila je Vladi da ponudi novčanu nagradu za pouzdanu informaciju o ubistvu glavnog i odgovornog lista Dan Duška Jovanovića.

Savjet je, kako je saopšteno, na elektronskoj sjednici, podržao taj predlog.

Predlažu nagradu od milion eura za informacije o ubistvu Duška Jovanovića

- Negativna percepcija i skeptičnost, naročito izražena u ranijem periodu, prema državnim organima u cjelini, kroz postepene političke i institucionalne transformacije se prevazilaze i mogle bi doprinijeti da policija i tužilaštvo dođu do visokokvalitetnih i pouzdanih informacija važnih za rasvjetljavanje ovog zločina -  rekli su iz Savjeta.

Oni su kazali da obraćanja javnosti za pomoć, na način na koji to predlaže mjerodavna i kompetentna Komisija, nije neuobičajena praksa u demokratskom svijetu.

- Ona bi mogla da podstakne naročito svjedoke i sa njima povezane osobe koje oklijevaju da konačno podijele, informacije sa nadležnim organima - kaže se u saopštenju.

Savjet preporučuje da se u Upravi policije postepeno razvija specijalizovan poseban operativno-obavještajni program koji će pomoći kod zatvaranja i drugih kritičnih događaja.

- Pri rješavanju složenih zločina, identifikaciji i procesuiranju odgovornih, kroz korišćenje podrške javnosti na dati način, novčanim nagradama, važno je voditi računa o reputaciji policijske organizacije i državih organa u cjelini - dodaje se u saopštenju.

Takav pristup, kako su rekli iz Savjeta, prepoznali bi kao dio različitih strategija rada policije u zajednici.

- Savjet preporučuje da se uspostavi i vidljiviji, simboličan, način javnog pohvaljivanja policijskih službenika koji doprinose boljoj policijskoj praksi, razriješenju kriminala i sigurnosti građana - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 10:02