Interviju Zoran Miljanjic, Zoran Miljanic, drzavni sekretar mupa / INTERVIJU ZORAN MILJANJIC, ZORAN MILJANIC, DRZAVNI SEKRETAR MUPA-IVAN PETROVIC-IPE
26/05/2022 u 21:39 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Савјетом и стратегијом у борбу против корупције на највишем нивоу

Корупција је, можемо слободно рећи, ендемска појава у Црној Гори, почев од локалних самоуправа па до највећих нивоа, оцијенио је Миљанић

Министар без портфеља, Зоран Миљанић најавио је у изјави за "Дан" да ће у наредном периоду бити поново формиран савјет за борбу против корупције и урађена прва стратегија за борбу против ове негативне појаве. Поручио је да око формирања савјета и израде стратегије преговарају и са партнерима из Европске уније и САД, како би добили експертску подршку која је потребна.

Миљанић је рекао да ће у наредних мјесец бити формирана радна група која ће радити стратегију, те да ће у њој партиципирати представници свих надлежних институција и невладиног сектора који имају искуства у борби против корупције. Овај документ требало би да буде готов за пар мјесеци.

– Крећемо у борбу против корупције на свим нивоима. Корупција је, можемо слободно рећи, ендемска појава у Црној Гори, почев од најнижих нивоа, од локалних самоуправа па до највећих нивоа. За сада ова област није била уређена на ваљан начин. Једина стратегија која је постојала у овој области је била од 2010. до 2014. године, а која је обједињавала борбу против корупције и организованог криминала. Мислимо да се против корупције мора борити на системски начин. Биће то дугачак процес. Претходних 30 година је дуг период у којем је корупција нашла плодно тло у Црној Гори, оцијенио је Миљанић.

Према његовим ријечима, у Црној Гори није било ни политичке воље за борбу против корупције.

– Ми сматрамо да се морамо окренути системским рјешењима. На самом смо почетку и по питању израде стратегије јер је и нова Влада формирана недавно. Свакодневно се бавимо том проблематиком. Сваки дан имамо разговоре са представницима државних органа и институција јер сматрамо да сви они морају бити укључени у доношење стратегије борбе против корупције, истиче Миљанић.

Наши ресурси недовољни

Миљанић је додадо да по питању формирања савјета и израде стратегије очекују помоћ међународног фактора и то у виду експертске помоћи јер су наши ресурси недовољни.

– Мислимо да ћемо добити помоћ од међународних партнера и на експертском плану како би остварили заједнички интерес, да се корупцији стане на крај, као ендемској појави у Црној Гори. Преговараћемо са експертима из САД, УНДП, УН..., закључио је Миљанић.

Додао је да су за европске интеграције кључни учинци у поглављима 23 и 24, те да их нећемо затворити док не буду видљивији и мјерљивији резултати у борби против корупције.

– Оптимисти смо избором новог главног специјалног тужиоца и специјалног полицијског тима и видимо да су ствари већ кренуле са мртве тачке, те да се процесуирају одређени предмети. Поменућу предмете у случајевима бивших предсједника Врховног суда и Привредног суда. Међутим, важно је да друштво и држава схвате ово као процес који ће трајати и да се мора радити инстиционални оквир да би се изборили са корупцијом. У претходном периоду у борби против корупције имали смо ад хок случајеве као што је био случај Светозара Маровића, а то је било зато што нијесмо имали институционални оквир за борбу против корупције и зато је битно да се формира и национални савјет за борбу против корупције који ће, такође, обухватити како представнике институција системе, тако и НВО сектора и све оне који су ту да помогну у борби против корупције, истакао је Миљанић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:32