Савковић / Фото: Иван Петровић Ипе
18/10/2021 u 22:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Савковић упозорава: Мајке су изгубиле стрпљење, могући су протести поново

Из нове власти нас нико није контактирао, тврди она

Чланица Kоординационог тима мајки Црне Горе Жељка Савковић апеловала је на чионице власти да што прије нађу рјешење за враћање накнада за мајке троје и више дјеце, преноси Портал РТЦГ. 

Она је, у емисији "Наглас" на Телевизији Црне Горе (ТВЦГ), поручила да ће поново протестовати испред Скупштине Црне Горе ако се њихово питање не ријеши.

Подсјетимо, у парламенту је усвојен амандман на буџет ДФ-а и СНП-а који се односи на обезбјеђивање финансијских могућности за враћање накнада за мајке троје и више дјеце у износу од 25 милиона.

Тиме накнаде нијесу враћене, већ су за ту намјену само обезбијеђена средства у буџету, а да би се новац исплаћивао корисницама потребно је усвојити нови закон или измијенити постојећи Закон о социјалној и ђечјој заштити.

- Мајке не желе да уцјењују пред изборе, него да се испоштује Устав. Накнаде су биле спас за хиљаде породица- поручила је Савковић.

Она је саопштила да их није контактирао из нове власти.

Навела је да су премијера Здравка Kривокапића контактирале у јануару и тражиле састанак на којем би били присутни вицепремијер Дритан Абазовић и министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић.

- Моменат је да послије годину дана сви спусте гардове и мисле на народ Црне Горе. Годину дана су мајке пружиле шансу новој власти. Владајућа већина мора да схвати да је преварена 22.051 мајка. Ја бих најсрећнија била да нисмо морали од 31. августа прошле године да спомињемо мајке - нагласила је Савковић и поручила да више намају стрпљења.

Она је додала да ко бојкотује Скупштину, нема право да не сједне за сто са колегама.

- Несхватљиво је да они који су долазили на протесте мајки сада покушавају да наше стечено праве мнимизирају и помињу се тамо неке друге мајке - поручила је Савковић.

Посланица Демократске Црне Горе Зденка Поповић је казала да је вријеме показало да експертска Влада нема подршку у парламнету и да се не доносе реформски закони.

image

Поповић

Фото: Иван Петровић Ипе

На основу усвојеног амандмана, обезбијеђена су средства, али да би мајке заиста добиле надокнаду мора се усвојити нови закон.

- Kада су у питању накнаде за мајке и Закон о социјалној и дјечјијој заштити, нема ни на видику, а јавно је обећање да ћемо помоћи мајкама и били би лицемјерни када би сада рекли да одустајемо од тога - поручила је Поповић.

Подсјетила да је уставни суд Закон из 2015. године прогласио неуставним јер га је оцијенио дискриминаторским.

- Мајке су потпуно изигране јер закон им је дао могућност да остваре ту доживотну накнаду - закључила је Поповић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:53