Шћекић, Жунић / - фото: Бојана Ћупић
26/05/2022 u 12:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шћекић са Жунић: Подршка УНИЦЕФ-а за већи обухват имунизациjе ММР вакцином

Жунић jе истакла да jе УНИЦЕФ и у претходном периоду имао веома добру сарадњу са Министарством здравља и да очекуjе да ће се наставити кроз реализациjу заjедничких проjеката

Повећање обухвата имунизациjе, са нагласком на ММР вакцинациjу, промоциjа доjења и ширење инициjативе „Породилишта по мjери беба“, као и израда Стратегиjе за рани развоj дjеце у Црноj Гори, приоритетне су активности у коjима ће Министарство здравља имати недвосмислену, свеобухватну помоћ и подршку УНИЦЕФ-а, оциjењено jе на састанку министра здравља Драгослава Шћекића са Сабином Жунић, вршитељком дужности шефа представништва УНИЦЕФ-а у Црноj Гори.

Упућуjући министру Шћекићу честитке на именовању, Жунић jе истакла да jе УНИЦЕФ и у претходном периоду имао веома добру сарадњу са Министарством здравља и да очекуjе да ће се наставити кроз реализациjу заjедничких проjеката, с циљем унапређења здравља грађана, са посебним фокусом на наjмлађу популациjу.

Изражаваjући захвалност на честиткама и досадашњоj помоћи, министар Шћекић jе казао да ће се реализациjа већ започетих проjеката са УНИЦЕФ-ом наставити у пуном капацитету, али истим темпом ће се спроводити и активности када jе у питању имунизациjа дjеце и доjење, као и израда стратешких докумената.

- Веома jе важно да подигнемо свиjест грађана на виши ниво и да на бази законских решења, струке и науке, нађемо наjбољи пут како би се, приjе свега родитељи, ослободили предрасуда и утицаjа антивакциналних лобиjа и схватили немjерљиви значаj вакцинациjе за здравље и живот њихове дjеце. Такође, с обзиром да су педиjатри први у здравственом систему коjи брину о здрављу дjеце и спроводе процес редовне имунизациjе, неопходно jе у првом реду њихов ангажман, како на прави начин родитеље упутили у све предности коjе диjете има уколико се вакцинише и у том смислу добродошла нам jе ваша помоћ и подршка - казао jе министар Шћекић.

Вршитељка дужности шефа представништва УНИЦЕФ-а у Црноj Гори казала jе да се радуjе наставку приjатељске сарадње с Министарством здравља у корист дjеце и маjки.

- У периоду пред нама наставићемо интензивно да радимо на заштити дjеце од заразних болести као што су мале богиње, заушке и рубеола. Друго важно подручjе у коjем настављамо започету успjешну сарадњу jе подршка искључивом доjењу дjеце, од савjетовалишта за труднице до порођаjа и изласка из породилишта. Радуjемо се и почетку развоjа прве националне стратегиjе раног развоjа дjеце коjа ће бити кључна за остваривање здравствене заштите наjмлађе дjеце у Црноj Гори - поручила jе Сабина Жунић.

Састанку су, поред министра Шћекића и в.д. шефа представништва УНИЦЕФ-а присуствовали државни секретар у Министарству здравља Владимир Обрадовић, генерална директорица Директората за здравствену заштиту др Слађана Ћорић, као и представници УНИЦЕФ-а Ида Фердинанди и Горана Банда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 04:21