FOTO: Vlada CG / - FOTO: ĐORđE CMILJANIć
21/06/2024 u 15:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šćekić: Cilj izrade prve Strategije o demografiji poboljšanje ukupnog života građana

Povodom usvajanja poslovnika o radu Savjeta za demografiju, predsjedavajući Savjetom, potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić je istakao da je cilj izrade prve Strategije o demografiji poboljšanje ukupnog života i standarda građana.

- Danas je u zgradi Vlade održana prva – konstitutivna sjednica Savjeta za demografiju, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih gospodin Dragoslav Šćekić. Pored članova Savjeta kojI čine predstavnici izvršne vlasti, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, direktor Uprave za statistiku, direktorica Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, savjetnici potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade, predstavnik Zajednice opština, predstavnik akademske zajednice, predstavnik nevladinog sektora, konstitutivnoj sjednici je prisustvovala i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterina Paniklova - saopštili su iz Vlade.

Monstat: Tender za izradu softvera za kontrolu podataka iz popisa objavljen po treći put

Na sjednici su razmatrane tri tačke dnevnog reda i to: Konstituisanje Savjeta, usvajanje poslovnika o radu, razmatranje tekućih pitanja od značaja za demografski razvoj i pitanja i predlozi.

Nakon pozdravne riječi i usvajanja poslovnika o radu Savjeta za demografiju, predsjedavajući Savjetom, potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić je u uvodnom izlaganju istakao značaj osnivanja Savjeta za demografiju.

- On je naveo da je nakon završenog popisa stanovništva, koji je i te kako bitan sa demografskog aspekta u pogledu informacija o broju ljudi, njihovoj dobi, polu, obrazovanju, zanimanju i drugim demografskim karakteristikama, a prije svega o migracijama mladih ljudi neophodno bilo formiranje Savjeta za demografiju, koji predstavlja prvi i važan korak u identifikaciji ključnih demografskih trendova i izazova sa kojima se suočavamo - dodaju u saopštenju.

Navode da imajući u vidu da je prvi put formiran Vladin resor za demografiju i mlade plan navedenog resora je bilo formiranje Savjeta za demografiju u okviru kojeg će se krenuti sa izradom prve Nacionalne strategije za demografiju, čiji će osnovni cilj biti preduzimanje svih neophodnih mjera i aktivnosti kako bi se smanjila depopulacija stanovništva, kao i migracije izvan granica, što dovodi do neravnoteže u razvoju same države. Istakao je da je cilj izrade prve Strategije o demografiji poboljšanje ukupnog života i standarda građana.

- Članovi Savjeta su se tokom diskusije saglasili po pitanju značaja Savjeta za demografiju, kao Vladinog tijela čiji je primarni zadatak da pripremi strategiju za demografiju u cilju upravljanja demografskim izazovima i suzbijanja negativnih demografskih trendova. Potrebno je organizovati, pratiti prioritete, dinamiku i rokove realizacije svih aktivnosti čiji su nosioci državni organi, organi državne uprave, organi lokalne samouprave, organi lokalne uprave i druge nadležne institucije, a koje će imati za cilj poboljšanje sveukupne demografske slike u Crnoj Gori - zaključuju u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

21. jul 2024 01:08