Sa sastanka / - FOTO: MINISTARSTVO ZDRAVLJE
23/06/2022 u 13:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šćekić-Jukić: Saradnja dvije zemlje besprekorna, zdravstveni sistemi primjer dobrosusjedskih odnosa

Ima dosta prostora da se iskustva u okviru zdravstvenih sistema razmijene, ima mogućnosti za usavršavanje i napredak te za recipročnu razmjenu usluga koje su nedostatne u jednom ili drugom sistemu zdravstva, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja

Crna Gora i Bosna i Hercegovina u svim elementima imaju odlične i primjerne odnose saradnje o čemu, između ostalog, svjedoče desetine sporazuma, ugovora i memoranduma, a iskustva i usmjerenost zdravstvenih sistema dvije države značajan je benefit za građane, konstatovano je tokom sastanka ministra zdravlja Dragoslava Šćekića i ambasadora Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimira Jukića.

Da je to zaista tako najbolje je pokazao buran pandemijski period gdje su zdravstveni sistemi, ali i sve institucije pokazale besprekornu odlučnost i spremnost da pomognu jedni drugima, saglasili su se sagovornici.

- Reagionalni okvir saradnje veoma je važan jer smo upućeni jedni na druge kroz najrazličitije i najtješnje veze od službenih do porodičnih, a naša saradnja je bez pokidane niti  - kazao je Ščekić naglasivši značaj Zapadnog Balkana kao ”čvorišta pozitivnih dešavanja i ideja koje će koristiti cijelom regionu”.

Ministar je izrazio spremnost da saradnju i komunikaciju sa zdravstvenim sistemom BiH učini agilnijom i bržom s ciljem zajedničke dobrobiti za osiguranike i korisnike zdravstvenih usluga, ali i medicinsko osoblje i donosioce odluka.

- Ima dosta prostora da se iskustva u okviru zdravstvenih sistema razmijene, ima mogućnosti za usavršavanje i napredak te za recipročnu razmjenu usluga koje su nedostatne u jednom ili drugom sistemu zdravstva. Mislim da naši zdravstveni sistemi treba da budu usmjereni jedni na druge pa tek kada se iscrpe mogućnosti zajedničkih okvira, pomoć tražimo dalje prema inostranstvu - smatra ministar.

Šćekić je Jukića upoznao sa prioritetima rada resora na čijem je čelu uz jasnu opredijeljenost na “smanjenje listi čekanja za specijalističke preglede, kadravsko i infrastrukturno osposobljavanje, te posebnu intenciju ka jačanju i pozicioniranju javnog zdravstva” .

Jukić se zahvalio ministru na prijemu poručivši da “u Bosni i Hercegovini Crna Gora ima brižnog komšiju i pouzdanog partnera za sve oblike saradnje koje mogu uticati na dobrobit građana, a saradnja u oblasti zdravlja to svakako jeste.”

- Kovid period pokazao je zavidan nivo komunikacije između dvije države. Institucije su pokazale zrelost i funkcionalnost. Iako je najveći pritisak pretrpio zdrastveni sistem na globalnom nivou, danas smo saglasni da investicije u zdravstvo mogu donijeti samo profit .Vjerujem da zajednički možemo afirmisati različite vrijednosti te da samo ujedinjeni stvaramo nove šanse za napredak - kazao je Jukić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 20:36