Šćekić / - RADE KOPRIVICA
13/07/2022 u 08:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šćekić: Trinaesti jul je dan koji objedinjuje dvije najslavnije tradicije naroda Crne Gore

Jedan je od datuma koji zaslužuje posebno poštovanje, dan za koji možemo slobodno reći da je jedan od najsvetijih u istoriji Crne Gore koji objedinjuje borbu za slobodu i suverenost i borbu protiv fašizma

Ministar zdravlja i potpredsjednik SNP CG Dragoslav Šćekić čestitao je svim građankama i građanima Crne Gore 13. jul, Dan ustanka naroda Crne Gore i Dan državnosti.

- Trinaesti jul je dan koji objedinjuje dvije najslavnije tradicije naroda Crne Gore,  a to je borba za slobodu i suverenost i borba protiv fašizma. Jedan je od datuma koji zaslužuje posebno poštovanje, dan za koji možemo slobodno reći da je jedan od najsvetijih u istoriji Crne Gore.

Ovaj praznik ostaje u pamćenjima svih nas, koji volimo Crnu Goru kao datum za koji se vežu momenti nastanka i vjekovnog postojanja i bitisanja svijetlog crnogorskog imena.

Na čuvenom Berlinskom kongresu, 13. jula 1878. godine, naša Crna Gora dobila je priznanje kao suvereno priznata država. Taj isti datum – 1941. godine označio je i poziv na opštenarodni ustanak. Ideja antifašizma je zaživjela i na ovim prostorima, uz jasnu poruku da slobodarski duh stanovnika ovih krajeva neće trpjeti fašističku čizmu i teror.

Mir, demokratija, multietnički i vjerski sklad, napredak Crne Gore kao države slobode i demokratije, tolerancije različitosti i unutrašnjeg razumijevanja, ravnopravno građansko društvo, bolji i ljepši život svih građana moraju ostati u svim našim prioritetima. Samo uz poštovanje tih i takvih vrijednosti, uz podsjećanje na 13. jul i činjenicu da nam je on i donio sve savremene tekovine, svim građanima Crne Gore čestitam ovaj svijetli datum - navodi se u čestitki Šćekića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jun 2024 08:17