Sa sastanka / - FOTO: MINISTARSTVO ZDRAVLJA
27/06/2022 u 16:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šćekić-Veber: Značajan potencijal za saradnju zdravstvenih sistema

Ova saradnja pogodno je tle za unapređenje u svim oblastima koje mogu imati za cilj zaštitu zdravlja kako crnogorskih građana tako i turista i svih onih koji posjećuju Crnu Goru, kazao je ministar Šćekić

Saradnja zdravstvenih sistema Crne Gore i Njemačke koja je intenzivirana tokom Kovid pandemje pruža dobru agendu za budućnost, zaključeno je tokom sastanka ministra zdravlja Dragoslava Šćekića i ambasadora Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Roberta Vebera.

U svim vremenima zaštita zdravlja  mora biti zajednička tema, a tokom Kovid pandemije pošlo nam je za rukom da uspostavimo jednu jako uspješnu saradnju  između Njemačke i Crne Gore, posebno kada govorimo  o Robert Koh Institutu i bolnici Šarite u Berlinu, saglasili su se sagovornici tokom susreta.

Ministar Šćekić je zahvalio njemačkom ambasadoru na izdašnoj pomoći koju je Vlada Savezne Republike Njemačke uputila Crnoj Gori kako u materijalnom smislu ali i ekspetizi i stručnim savjetima medicinskih profesionalaca iz pomenutih ustanova .

- Ova saradnja pogodno je tle za unapređenje u svim oblastima koje mogu imati za cilj zaštitu zdravlja kako crnogorskih građana tako i turista i svih onih koji posjećuju Crnu Goru - poručio je ministar posebno naglašavajući angažovanost i značajnu  ulogu ambasadora Vebera .

On je upoznao njemačkog diplomatu sa prioritetnim aktivnostima kojim ministarstvo planira da se posveti u narednom periodu sa posebnim fokusom na jačanje javnog zdravstva te kreiranju politika koja će se baviti preventivom , posvećenom kadrovskom i infrastrukturnom jačanju ustanova koje su, kako je kazao, zapuštene višedecenijskom nebrigom i nemarom.

- Iako mala država, veoma smo riješeni da pratimo globalni medicinski napredak i kroz pomoć razvijenih zemalja, svjetsku medicinu dovedemo kod nas kroz edukaciju medicinskog kadra, ali i osavremenjavanjem opreme te samim tim i dijagnostike i liječenja - poručio je ministar.

 Ambasador Veber je kazao da Crna Gora, kao zemlja koja teži pristupanju Evropskoj Uniji i dijeli vrijednosti evropske zajednice, u Njemačkoj ima pouzdanog partnera za nastavka projekata u oblasti zdravlja, ali i za njihovo unapređenje, posebno u onim oblastima gdje je prepoznata kao lider u regionu.

- Raduje me posvećenost koju pokazujete Kovid pandemija  jeste intenzivirala saradnju u pojedinim oblastima. Ipak, kako i u drugim , zaustavila je važne projekte i u oblasti medicine kojima u nastavku svi moramo biti podjednako zaokupljeni. U tom smislu  Savezna Republika Njemačka pruža ruku saradnje za sve ono gdje možemo imati partnerski odnos a zdravlje građana svima nam mora biti u vrhu prioriteta - poručio je Veber.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:17