фото: СД / - фото: СД
30/03/2022 u 12:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СД: Увести флексибилно радно вријеме за родитеље дјеце до три године

Иницијатива ће, како су саопштили, убрзо у цјелости бити представљена јавности

Потребно је увести флексибилно радно вријеме за родитеље ђеце до три године. Такође, неопходно је радни простор и вријеме, у највећој могућој мјери, прилагођавати  обавезама око породице, стоји, између осталог, у иницијативи Социјалдемократа о којој су данас са Савезом синдиката Црне Горе разговарали потпредсједник СД Борис Мугоша и предсједница Форума жена СД Ивана Рашчанин-Радичевић.

Иницијатива ће, како су саопштили из СД-а,  убрзо у цјелости бити представљена јавности, а уколико се она усагласи и прихвати од надлежних, требало би да доведе до усклађивања Општег колективног уговора и одређених измјена у Закону о раду.

 - Идеја је дакле да се радно окружење прилагоди потребама запослених родитеља,  да се уведе флексибилније радно вријеме за родитеље којима је то неопходно, као и читав низ других активности, који би послужили бољем усклађивању приватног и пословног живота - додају они.

За такве измјене социјални партнери, укључујући Савез синдиката, показали отвореност и подршку, истичући да се заједничким радом на том пољу могу направити велики искораци.

 - Ова иницијатива, уколико се буде примијенила, креираће један потпуно другачији пословни и породични амбијент. То ће значити бољу породичну организацију и више времена са ђецом, али не науштрб послодавца. Поента је прије свега у рационалнијој распођели времена - поручили су Мугоша и Рашчанин-Радичевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:00