Ђорђе Радуловић / - DUSKO MILJANIC /МВП
21/05/2021 u 17:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

СЕ да посвети посебну пажњу људским правима, заштити новинара и жена

Прошла година jе показала способност Савjета да риjеши хитна питања, прилагоди се новим околностима и, што jе наjважниjе, пружи смjернице државама чланицама како би се обезбиjедило поштовање и заштита људских права, казао је Радуловћ

Савjет Европе (СЕ) треба да посвети посебну пажњу тренутним трендовима, коjи приjете да подриjу достигнуте стандарде, посебно када су у питању поштовање и примjена Конвенциjе о људским правима, заштита новинара и жена, оциjенио jе шеф црногорске дипломатиjе Ђорђе Радуловић.

Он jе данас учествовао на Министарскоj конференциjи Савjета Европе, одржаноj у виртуелном формату, у оквиру њемачког предсjедавања, пише агенција Мина.

Како jе саопштено из Министарства вањских послова, у Хамбургу су били присутни њемачки и мађарски представници, односно актуелни и наредни предсjедаваjући, као и шефови главних институциjа СЕ, а конференциjу су отворили предсjедник Њемачке Франк-Валтер Штаjнмаjер и министар вањских послова Хаико Мас.

Радуловић jе истакао немjерљив значаj коjи СЕ има као организациjа коjа промовише и штити демократске вриjедности, посебно у времену епидемиолошке кризе и растућих тензиjа у Европи.

– Прошла година jе показала способност Савjета да риjеши хитна питања, прилагоди се новим околностима и, што jе наjважниjе, пружи смjернице државама чланицама како би се обезбиjедило поштовање и заштита људских права, демократиjе и владавине права – оциjенио jе Радуловић.

Говорећи о заштити новинара, он jе казао да jе за Црну Гору слобода медиjа основа демократског друштва, jер само слободни и независни медиjи афирмишу оно што jе jавни интерес и цивилизациjски напредак.

– Такође, нагласио jе да важност заштите жена од било коjе врсте насиља, укључуjући породично, при чему jе указао на значаj примjене Истанбулске конвенциjе, коjа представља наjнапредниjи међународни уговор у овоj области – каже се у саопштењу.

Радуловић jе казао да jе потребно обезбиjедити и ефикасност примjене Конвенциjе о људским правима, на начин да се све пресуде Европског суда за људска права поштуjу и без одлагања спроводе у свим државама чланицама.

Он jе, на краjу излагања, честитао њемачкоj на одличном предсjедавању и пожелио успjех и исказао подршку Мађарскоj, као сљедец́оj предсjедаваjућоj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 19:56