Helem Nejs talent akademija / - PLAKAT
24/05/2024 u 12:00 h
Vera SamolovVera Samolov
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sedmodnevna ljetna škola za mlade iz oblasti kreativnih industrija

Britanska ambasada, zajedno sa umjetničkim kolektivom Helem Nejse i fondacijom EKIPA organizuju Helem Nejse Talent Akademiju, sedmodnevnu ljetnu školu iz oblasti kreativnih industrija, koja će se održati od 2. do 10. augusta, na osam različitih lokacija u Sarajevu.

Više od 50 predavača će kroz sedam dana raditi sa polaznicima i polaznicama koji će biti podijeljeni u pet programa: Pisanje komedije, Primijenjena muzička produkcija, Grafički dizajn i animacija, Novinarstvo i novi mediji i Odgovorno programiranje.

Pored toga, za polaznike će biti organizovane radionice kritičkog mišljenja, koje akcent stavljaju na kreativne industrije kao alat za stvaranje boljeg društvenog i političkog ambijenta.

Predavači i predavačice dolaze iz cijelog regiona, a među njima su i široj javnosti poznata imena poput Aleksadra Stankovića, Damira Šagolja, Marka Louisa, Bojana Hadžihalilovića, Selme Alispahić… Pored teoretskih predavanja, polaznici će imati priliku da čuju iskustva etabliranih profesionalaca iz industrije, raditi praktične radove te posjetiti muzičke studije, novinarske redakcije i uspješne regionalne firme.

SIA karavan edukativnih radionica stiže i na crnogorske univerzitete

- Talent Akademija je nešto što je nama trebalo a nismo imali: prostor za učenje i razvijanje talenta, mjesto povezivanja sa kreativcima iz regije, prilika za konkretan rad i realizaciju ideja. I to potpuno besplatno. Nije bitno da li imate diplomu ili studirate, važno je da u prijavi pokažete talenat, ideju, želju, nešto zanimljivo i vrijedno na čemu ste već radili. A mi ćemo se pobrinuti da za vrijeme Akademije uživate, dobijete relevantno i upotrebljivo znanje, kvalitetne mentore ali i životno iskustvo koje ćete dugo pamtiti - poručuju budućim polaznicima iz Helem Nejse kolektiva.

Sa učesnicima će podijeliti i svoja iskustva rada na različitim projektima, od teatarske predstave, preko radijskih emisija i podcasta, do produkcije video spotova, TV kviza Znzkvi i hit animirane serije Bruca Braca Bruda Brada.

Aplikacije su otvorene od 20. maja do 3. juna, a mogu se prijaviti pojedinci koji imaju između 18 i 27 godina i dolaze iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije ili Sjeverne Makedonije.

Oni koji budu odabrani za polaznike dobijaju i stipendiju koja pokriva troškove puta, smještaja, i hrane tokom trajanja Akademije.

Aplikaciona forma i dodatne informacije mogu se ponaći na web stranici talentakademija.ba.

Helem Nejse Talent Akademija organizuje se u sklopu projekta koji finansira britanska Vlada kroz svoj program UK International Development.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. jun 2024 06:14