Александар Секулић / - Министарство
15/01/2022 u 14:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секулић: ЕУ ковид потврда у потпуности функционална

Мобилна апликациjа SafeGoCG коjа омогућава валидациjу QR кодова на ЕУ дигиталним ковид потврдама издатим у Црноj Гори, државама чланицама ЕУ и свим другим земљама коjе су приступиле ЕУ ковид платформи - у финалноj је фази тестирања

У односу на неjасноће коjе су се посљедњих дана поjавиле у медиjима везано за ЕУ ковид потврде и апликациjу SafeGoCG, Министарство здравља обjављуjе поjашњење у циљу пружања благовремених и прецизних информациjа у вези преласка на нови систем, каже Александар Секулић, генерални директор Директората за дигитално здравље у Министарству здравља.

- У само неколико корака преко портала www.ezdravlje.me грађани Црне Горе од децембра прошле године могу затражити дигиталну ЕУ ковид потврду ако су вакцинисани, имаjу негативан тест или су преболовали ковид-19. Важно jе напоменути да од краjа октобра прошле године и осигураници коjи нису регистровани код изабраног доктора могу користити портал eZdravlje.me - наводи Секулић.

Истиче да се потврда коjа грађанима Црне Горе олакшава слободу кретања и у земљи и иностранству може користити у свим земљама коjе су чланице ЕУ ковид система и верификовати у складу са правилима тих земаља.

Грађани потврду могу затражити и у папирноj/дигиталноj форми код изабраног љекара и на вакциналним пунктовима.

- Повезивање са ЕУ ковид системом jе успjешно завршено и Црна Гора jе сада дио тог система. С тим у вези jе, због повећаног броjа упита грађана, jош jедном важно истаћи да су националне ковид потврде престале да буду валидне и замиjењене су ЕУ ковид потврдама.

Мобилна апликациjа SafeGoCG коjа омогућава валидациjу QR кодова на ЕУ дигиталним ковид потврдама издатим у Црноj Гори, државама чланицама ЕУ и свим другим земљама коjе су приступиле ЕУ ковид платформи - jе у финалноj фази тестирања. Тестна верзиjа ове апликациjе jе постављена на PlayStore, с циљем прикупљања што више утисака и искустава корисника и у сврху њеног тестирања. Такође и како би се уштедjело на времену у процесу одобравања апликациjа од стране Гугла. Док jе траjао процес одобравања радило се на додатним, планираним функционалностима, коjе су сада развиjене и биће ускоро доступне у званичноj финалног верзиjи - наводи се у саопштењу.

Верификација QR кода искључиво кроз мобилне апликациjе

QR код се може верификовати искључиво кроз мобилне апликациjе коjе се ослањаjу на ЕУ ковид платформу. Дакле, грађани не могу користити обичну камеру коjу имаjу на своjим телефонима или QR скенер за провjеру кода.

Приликом првог логовања у апликациjу, неопходно jе да корисник креира ПИН – четвороцифрени броj коjи ће сам изабрати, и коjи ће бити приступна шифра коjу ће корисник уносити сваки пут када буде отворио апликациjу. Функциjа ПИН-а jе да додатно осигура потврду и личне податке корисника од злоупотребе. Код уређаjа коjи то подржаваjу, корисник за логовање у апликациjу поред ПИН-а, може активирати коришћење Face/Touch ID-a.

Како би се смањила могућност злоупотребе здравствених и личних података, и у сврху чувања потврде у мобилноj апликациjи, грађани ће уз потврду добити и шестоцифрени код - ТАН, коjи корисник добиjа путем СМС поруке приликом издавања потврде и искључиво jе везан за преузету потврду. Код jе валидан 72 сата и након прве употребе или три неуспjела покушаjа постаjе невалидан. Да би добио нови код, корисник мора преузети нову потврду са портала ezdravlje.me, односно од љекара или на вакциналном пункту.

Иако званично обавjештење Министарства здравља да jе SafeGO ЦГ мобилна апликациjа спремна за употребу ниjе никада издато, за сваку похвалу jе чињеница да jе више од 1.000 корисника показало интересовање и користило тестну верзиjу апликациjе.

- Корисници андроид оперативног система апликациjи свакодневно могу приступити и приjавити евентуалне проблеме. Сви до сада уочени проблеми су ревидирани, а апликациjа унаприjеђена да одговара захтjевима и потребама корисника, што ће бити видљиво након одобрења од стране Гугла. Након финалних дорада апликациjа SafeGoCG биће и званично спремна за комерциjалну употребу, о чему ће грађани бити благовремено обавиjештени - саопштио је Секулић.

Потврда се може учитати скенирањем QR кода са папира или другог уређаjа, или преузимањем сачуваног ПДФ-а коjи jе достављен на емаил. За кориснике iOS оперативног система апликациjа jе тренутно у процедури обjављивања на App Store-у, и очекуjемо да ће у наредне три седмице бити доступна за тестирање, приjаву проблема, а потом и коришћење на иОС уређаjима. О завршетку овог процеса и доступности апликациjе корисницима - Министарства здравља ће благовремено обавиjестити грађане.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:51