Александар Секулић / - фото: Министарство здравља
27/09/2021 u 07:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секулић: ЛАМП тестови за Ургентни центар, налази готови за 10 минута

Поређења ради, истраживања су показала да jе Црна Гора од новца коjи jе потрошен током прошле године од почетка пандемиjе до октобра за слање налаза у Њемачку, наша земља могла да купи двиjе ПЦР лабораториjе, додао је он

Након што jе Клинички центар Црне Горе недавно отворио сопствену ПЦР лабораториjу, у наjвећоj здравственоj установи, први пут у нашоj земљи, ускоро ће почети и коришћење савремених ЛАМП тестова. Они ће првенствено бити намиjењени тестирању пациjената приликом приjема у Ургентни центар jер jе његов налаз познат 10 минута од узорковања, саопштио jе Александар Секулић генерални директор Директората за дигатално здравље у Министарству здравља.

Према његовим риjечима ЛАМП технологиjа не користи ПЦР лабараториjу за анализу резултата, што значаjно растерећуjе третнутне капацитете.

– Такође, ови тестови су признати и одобрени од стране Европске агенциjе за љекове и медицинска средства, а што jе битно са аспекта наших ЕУ интеграциjа – напомиње Секуловић.

Он jе нагласио да jе чињеница да од почетка године до данас здравствени систем Црне Горе генерисао преко 550.000 ЦОВИД тестирања, а што jе четвороструко више него током циjеле прошле године, доказ jе да се наша стратегиjа управљања пандемиjом ослања на реалним броjкама, а не на билло чиjим жељама или личним интересима.

– Поређења ради, истраживања су показала да jе Црна Гора од новца коjи jе потрошен током прошле године од почетка пандемиjе до октобра за слање налаза у Њемачку, наша земља могла да купи двиjе ПЦР лабораториjе. То током прошле године ниjе учињено. Заборавља се и да се током 2020. године на ПЦР налаз чекало и по седам или осам дана што jе, уз низак обухват тестирања, доводило до скандалозног и наводног “праћења” епидемиjе. То данас ниjе случаj. Напротив. Ем што jе Црна Гора, захваљуjући ажурном дjелању Министарства здравља, набавила довољан броj тестова па више на бацамо новац пореских обвезника за анализе у иностранству, ем jе отворена нова лабораториjа у КЦЦГ, ем уводимо нову ЛАМП технологиjу, ем убрзо очекуjемо отварање и ПЦР лабораториjе у Општоj болници Беране – закључио jе Секулић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:15