/ фото: МУП
01/07/2021 u 15:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секуловић-Спасовски: Кроз сарадњу и нове иницијативе до квалитетног одговора на безбједносне изазове

У Подгорици, у сусрет одржавању МАРРИ Форума, одржан састанак министра унутрашњих послова Црне Горе Сергеја Секуловића са министром унутрашњих послова Сјеверне Македоније, Оливером Спасовским. Сагласили су се да је примарни заједнички интерес продубљивање билатералне сарадње, укључујуц́и и регионални контекст, на плану борбе против организованог криминала, илегалних миграција, трговине људима и кријумчарење наркотика.

Састанак је био прилика да најави проширење постојећег Центра за прихват у Спужу и изградњу миграционог центра у близини граничног прелаза Божај. Констатовао је да је на плану управљања миграцијама, потребна регионална солидарност и одговорност.

- Јака веза између Црне Горе и Сјеверне Македоније јесте заједнички циљ, одлосно чланство у Европкој унији. На том путу од великог значаја је сарадња коју остварујемо кроз Брдо процес и МАРРИ форум, посредством којих земље Западног Балкана размјењују искуства о преговарачком процесу- нагласио је министар Секуловић.

image
фото: МУП

Саопштио је да активности МУП-а Црне Горе у протеклих пола године потврђују да су резултати у  преговарачким поглављима 23 и 24 приоритет, те да ће нови, реформски Закон о унутрашњим пословима, који ступа на снагу 3.јула,  омогућити достизање полицијских стандарда држава Европске уније.

Спасовски је исказао задовољство што је видљиво заједничко усмјерење на међусобну сарадњу и јачање пријатељских веза двије земље, које ће позитивно утицати и на јачање регионалне повезаности. 

- Веома је значајно  што је министар Секуловић подржао наше иницијативе у области  јачања сарадње у борби против организованог и прекограничног криминала и тероризма, и управљања миграционим токовима, а које имају за циљ да ојачају умрежавање земаља Западног Балкана у превазилажењу изазова- саопштио је Спасовски.

На састанку је закључено да двије земље немају отворених питања, већ сарађују у духу добрих и пријатељских односа, те постоји обострана спремност за интензивирање сарадње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 16:44