Ilustracija / Foto: UNSPLASH
29/07/2023 u 11:36 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sekulović za "Dan": Ne zna se broј osoba sa hepatitisom

Iako imamo podatke koje objavljuje IJZ u skladu sa pristiglim prijavama, važno je naglasiti da je stopa testiranja na ove viruse u Crnoj Gori, ali i u svijetu, niska, kao i da se pozitivni slučajevi često otkriju u kasnijoj fazi bolesti, naveo je on

Predsјednik Udruženja paciјenata sa bolestima јetre Boban Sekulić kazao јe da u Crnoj Gori ne postoji nacionalni registar za hepatitise, zbog čega treba biti oprezan sa procjenom broja osoba koji žive sa virusnim hepatitisima.

– Iako imamo podatke koje objavljuje IJZ u skladu sa pristiglim prijavama, važno je naglasiti da je stopa testiranja na ove viruse u Crnoj Gori, ali i u svijetu, niska, kao i da se pozitivni slučajevi često otkriju u kasnijoj fazi bolesti. Ukoliko u kontekst spojimo sve ove činjenice, jasno je da je određeni broj slučajeva koji još uvijek nijesu otkriveni prisutan i zbog toga je veoma nezahvalno govoriti o procjenama dok god one nijesi metodološki utemeljene, a bez postojanja registra isto je nemoguće – kazao јe Sekulić za "Dan".

Vakcina obavezna, terapija dostupna

Sekulić ističe da za hepatitis B postoji efikasna vakcina, koja je u obaveznom kalendaru vakcinacije za djecu rođenu nakon 2006. godine, dok za hepatitis C postoji besplatna terapija za osiguranike.

– Uz što ranije otkrivanje infekcije, kroz proces liječenja kod hroničnog hepatitisa B pacijentima se omogućava poboljšavanje kvaliteta života i normalno funkcionisanje i na kraju značajno povećava usled bolesti ograničeni životni vijek. A kod hroničnog hepatitisa C najčešće dolazi do potpunog izlječenja. Ono što je problematično jeste neinformisanost o mogućnostima liječenja čak i samih osoba koje pate od ovih bolesti, što bitno utiče na motivaciju da se uključe u liječenje – kazao je Sekulić.
 

Udruženje јe јuče u više opština organizovalo besplatno i anonimno testiranje za građane.

Sekulić ističe da se Udruženju u povećanoј mјeri obraćaјu građani sa hepatitisima B i C i da raste i broј paciјenata koјi se uključuјu u liјečenje.

– Važno je da u ovom kontekstu naglasimo i karakteristiku bolesti da se prikazuju sa veoma blagim simptomima, što dovodi do osnovnog problema, a to je da postoji značajan broj osoba koji nijesu ni svjesni da pate od ovih bolesti. To dodatno komplikuje mogućnost da se dođe do što preciznijeg broja osoba u našoj zemlji koje žive sa virusnim hepatitisima – upozorava Sekulić.

On podsјeća da se virusni hepatitisi B i C prenose nezaštićenim seksualnim odnosom, vertikalnom transmisijom sa majke na dijete, a najčešće putem inficirane krvi prilikom dijeljenja pribora za inјektiranje droga ili korišćenjem nesterilnog pribora za tetoviranje, pirsing, kozmetičke tretmane i drugo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 22:59