/ - фото: привредна комора
14/12/2021 u 13:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Селективно сакупљање отпада у трговачким ланцима

Ружица Брновић из Министарства екологије, је посебно указала на то да се огромне количине папира који се може рециклирати баца у контејнере

Значајна количина амбалажног отпада заврши у контејнерима умјесто да се селектује и рециклира. Тиме се прави вишеструка штета – не само по животну средину, већ се губе и значајни приходи. Селекција је најважнија фаза у управљању отпадом и изузетно је значајно да се у тај процес укључе сви трговински ланци као и све остале мале трговине.

- Ово је оцијењено на округлом столу “Селективно сакупљање отпада у трговачким ланцима”, који су 13. децембра 2021. године организовали Привредна комора Црне Горе и Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма. У раду су учествовали представници трговинских ланаца, приватних компанија које се баве сакупљањем отпада, комуналних и еколошке инспекције, те локалних самоуправа- наводе у саопштењу.

Примјена Закона о управљању отпадом треба значајно да унаприједи заштиту здравља људи и животне средине од штетних утицаја производње и управљања отпадом, омогући ефиксано управаљање ресурсима, класификацију и планирање отпада.

Директорица сектора удружења Славица Павловић подсјетила је да је Привредна комора у јуну организовала округли сто са циљем упознавања привредника са обавезама које доноси овај законом, те да ће се овој теми дати посебан приоритет и у наредном периоду.

Игор Јовановић, руководилац Дирекције за управљање отпадом и комуналног развоја у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма, је истакао да је у овој области црногорско законодавство у значајној мјери усклађено са ЕУ и да је инфраструктура за управљање отпадом квалитетна у Подгорици и приморским општинама, а покренут је низ активности на изради документације за изградњу нових објеката.

Ружица Брновић из Министарства екологије, је посебно указала на то да се огромне количине папира који се може рециклирати баца у контејнере.

- Тиме се губе приходи јер се тај папир може продати онима који га сакупљају. Чист папир и картон се бацају у контејнер чиме губе могућност поновне употребе. Потребно је тај папир испресовати и одложите поред контејнера, како би га могли однијети они који се баве сакупљањем отпада-истакла је Брновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:04