Salih Selimović / - Dan
23/06/2022 u 06:49 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Selimović za "Dan": Vlada ne treba da oklijeva sa potpisivanjem Temeljnog ugovora

Neophodno je što prije najjaču crkvenu organizaciju staviti u istu ravan sa drugim vjerskim zajednicama. Potrebno je graditi što bolje odnose između pravoslavnog i islamskog življa, jer će ti odnosi ojačati čitavu Crnu Goru, kazao je Salih Selimović

Istoričar Salih Selimović, koji se poslednjih decenija bori za jačanje povjerenja između pravoslavnog i islamskog stanovništva u regionu, tvrdi da Vlada Crne Gore griješi što odugovlači sa potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Selimović u razgovoru za "Dan" ističe da bi potpisivanje ugovora imalo višestruki značaj i korist, posebno što bi se Srpska pravoslavna crkva stavila u istu ravan sa Islamskom vjerskom zajednicom, Jevrejskom zajednicom i Rimokatoličkom crkvom, sa kojima su već potpisani pomenuti ugovori. Pritom bi se tim činom ojačalo povjerenje između svih građana Crne Gore, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. On navodi da ga raduje što trenutno niko od pripadnika islamske vjeroispovijesti u Vladi Crne Gore ne ističe neki negativan stav prema potpisivanju ugovora.

– Mislim da je izuzetno velika greška Vlade Crne Gore što oklijeva sa potpisivanjem ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Neophodno je što prije najjaču crkvenu organizaciju staviti u istu ravan sa drugim vjerskim zajednicama, kazao je Selimović i poručio da sve drugo izaziva međunacionalno i međuvjersko nepovjerenje.

Selimović je rekao da je neophodno graditi što bolje odnose između pravoslavnog i islamskog življa u Crnoj Gori, jer će ti odnosi ojačati čitavu Crnu Goru. Poručio je da su svi dosadašnji sukobi slabili pojedinačno i pravoslavce i pripadnike islamske vjeroispovijesti, ali i čitavu zajednicu.

– Siguran sam da dolazi vrijeme dobrih odnosa pravoslavnog stanovništva i pripadnika islamske vjeroispovijesti u čitavom regionu. Jačanje tih odnosa će donijeti stabilnost svima. Posebno sam siguran da će se u narednom periodu popraviti odnosi u Crnoj Gori, izjavio je Selimović.

Rusija će izaći kao pobjednik

U osvrtu na sadašnja dešavanja u svijetu, kao i na ukrajinsku krizu, Selimović u čitavom sukobu vidi da će Rusija izaći kao pobjednik. Naglašava da je veoma bitno za uspjeh Rusije to što je islamski svijet na njenoj strani. Selimović žali što islamsko stanovništvo u regionu, pa i u Crnoj Gori, nije pokazalo tu opredijeljenost u istom pravcu gdje ide čitav islamski svijet.

– Ne može Zapad da spriječi dalji razvoj i napredak Rusije, jer je iza Rusije stao islamski svijet. Mijenja se odnos u svijetu. I daj Bože da i ovi naši muslimani shvate taj odnos, poručio je Selimović.

Selimović je istakao da se tokom čitavog života borio za poboljšanje tih odnosa. On kaže da je najveći dio života proveo u Raškoj oblasti, tačnije u Sjenici, i da nikada nije posustao da se bori za dobre odnose između pravoslavnih i pripadnika islamske vjeroispovijesti. Ne krije da je bilo izuzetno teških trenutaka, ali poručuje da je snagu za svoj rad uvijek crpio iz jačine argumenata.

– Kada imate jake argumente, onda vam niko ništa ne može. Bio sam uvijek spreman za razgovor i govorio sam kada ja napišem knjigu, neka knjigu napišu i oni koji drugačije misle i ako su u pravu, neka me demantuju, kazao je Selimović uz napomenu da je izučavao tokom svog života stanovništvo, kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:43