Бољевић / Фото: РТВ Крагујевац
16/11/2021 u 17:27 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сергеј Бољевић: Црна Гора дугује 500.000 долара за "спутњик"

Од фебруара су ме из ДПС-а оптуживали да су вакцине плаћене, што се испоставило као лаж, каже он

Члан преговарачког тима за набавку руске вакцине и професор на Сенченовском Универзитету у Москви Сергеј Бољевић казао је за "Дан" да Влада и Министарство здравља још нијесу платили ниједну од 50.000 доза руских вакцина "спутњик В", које укупно коштају 500.000 долара.

Он истиче да су га из Руског фонда за директне инвестиције обавијестили да вакцине још нијесу плаћене и да су обавијештени да ће бити плаћене ове седмице.

– Досад ни цента није плаћено иако је у фебруару испоручено 10.000 доза, а недавно и преосталих 40.000. Цијена по вакцини је 9,99 долара иако се спекулисало да се продају дупло више. Поред тога, из Владе и Министарства здравља су обећали да ће купити вакцину "спутњик лајт" која се даје у једној дози. Ми смо још у августу предлагали да набавите ту вакцину јер се налазите у врху у свијету по броју инфицираних и преминулих. Да су тада то урадили, сматрам да бисте били у ситуацији да као сада Сан Марино имате знатно повољнију епидемиолошку ситуацију. Мени су рекли да је половина Владе против набавке "спутњика" јер као имају довољно других вакцина. Било нам је обећано да ће прво купити 500.000, па онда 300.000 доза "спутњик лајт" вакцине, а на краjу 150.000 доза. На неки начин је Русија преварена, видјећемо шта ће даље бити. Од фебруара су ме из ДПС-а оптуживали да су вакцине плаћене, што се испоставило као лаж – каже Бољевић.

Фали новца и за љекове

Није познато да ли је недостатак новца у буџету здравственог система условио да се касни са плаћањем руских вакцина, с обзиром на то да је Монтефарм обавијестио Владу да им је хитно потребно 14.000.000 за љекове и медицинска средстава који су стигли на наплату.

Како се наводи у Информациjи о потреби обезбjеђивања додатних финансиjских средстава за спровођење поступка проширења Плана jавних набавки љекова и медицинског потрошног материjала, коjу jе обjавила Влада, наведено проширење Плана jавних набавки се односи на набавку медицинског потрошног материjала, ампулираних љекова за болнице и здравствене установе, ампулиране и оралне љекове коjи се налазе на посебноj листи коjу одобрава Министарство здравља и оралне љекове за потребе апотека.

Из Фонда за здравство које је задужено за плаћање вакцина "Дану" нијесу одговорили.

"Дан" је прошлог мјесеца објавио да је Национално стручно савjетодавно тијело за имунизације (НИТАГ) упутило препоруку Министарству здравља да се увозе само вакцине које су признате од стране Европске агенције за љекове или Свјетске здравствене организације јер намају довољно документованих података о увођењу "спутњик В" вакцине. Након тога је средином октобра Црној Гори допремљен контингент од 40.000 доза руских вакцина што је у супротности са ставом НИТАГ-а.

Из министарства је недавно саопштено да је Црна Гора током ове године набавила преко 1.000.000 доза вакцина, закључно са донацијом 100.000 доза кинеских "синовак" вакцина, које је обезбиједила Турска.

Министарка здравља је приликом испоруке 40.000 руских вакцина казала да су грађани са нестрпљењем очекивали вакцину.

– Задовољство ми jе да црногорским грађанима и комплетноj jавности саопштим да jе данас у Црну Гору стигао контингент од 40.000 доза "спутњик В" вакцина против ковид-19 инфекциjе, чиме jе настављена испорука вакцина овог произвођача. Дакле, 20 хиљада грађана, коjи с нестрпљењем очекуjу управо ову вакцину, моћи ће од суботе, 16. октобра, да приме прву дозу, а касниjе и другу и буду комплетно имунизовани са "спутњиком В". Данас jе прилика да кажем да ми jе драго да су надлежни успjели да превазиђу потешкоће у производњи друге дозе "спутњик В" вакцине, коjа ће засигурно, са великим задовољством бити дочекана у нашоj земљи – казала jе тада министарка Боровинић Боjовић у Монтефарму, гдjе су вакцине допремљене.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 11:21