са Самита / - фото: ПР ЦЕНТАР
12/10/2021 u 13:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шест нових производа направљених на Западном Балкану представљено на четвртом Дигиталном самиту

Поносни смо што нам jе такмичење коjе jе проистакло из наше жеље да помогнемо региону у вриjеме пандемиjе данас дониjело шест изузетних производа коjи могу бити корисни грађанима и привредним субjектима у нашем региону, казала је Трендафилова

Шест нових дигиталних производа направљених на Западном Балкану представљено jе данас на четвртом Дигиталном самиту у Подгорици. Аутори производа коjима се дигитални свиjет повезуjе са органском храном, пољопривредом, продаjом, здравством, услугама превоза, малим фирмама и еколошки прихватљивом пластиком су побjедници другог Балкатхона, годишњег регионалног такмичења коjе организуjе Виjеће за регионалну сарадњу (РЦЦ) а финансира Европска униjа чиjи jе циљ да се потакне развоj нових дигиталних рjешења као одговора на свакодневне изазове у нашим животима.

– Веома смо поносни што нам jе такмичење коjе jе проистакло из наше жеље да помогнемо региону у вриjеме пандемиjе данас дониjело шест изузетних производа коjи могу бити корисни грађанима и привредним субjектима у нашем региону. Честитам овим младим људима и желим им пуно успjеха у пласману производа и њиховом будућем раду. Жељела бих искористити ову прилику да позовем све заинтересоване младе људе, старт-уп компаниjе, предузетнике, студенте, центре дигиталних иновациjа, научне паркове, универзитете, мала и средња предузећа и друге коjи долазе из свих економиjа Западног Балкана да сљедећег прољећа учествуjу на трећем Балкатхону. Можда ће побиjедити баш ваше рjешење – рекла jе на скупу Маjа Хандjиска Трендафилова коjа руководи Програмским одjелом Виjећа за регионалну сарадњу.

Ово су дигитални производи:

Такси апликациjа Покупи.ме – коjу jе направио тим ‘Покупи’, из Црне Горе, а коjу jе представио Wаел Алкхалиди

Апликациjа на jедноj платформи окупља све такси фирме и омогућава сигурниjе и jедноставниjе такси услуге и за возаче и за клиjенте. Сврха апликациjе jе да допринесе дигиталноj трансфромациjи кроз модернизациjу превоза, подршку рjешавању незаконитог пружања услуга такси превоза, те поjедностављивање одговараjућег процеса са пореском управом и увођења ових услуга. Апликациjа jе направљена и можете jе пронаћи на хттпс://покупи.ме/ен/. Видео презентациjу можете пронаћи овдjе.

Онлине доктор - е-Здравствена клиника: коjу jе направио тим ‘Косово Дигитал Ассоциатион’, са Косова*, а коjу jе представио Илир Аслани.

Ова иновативна и свеобухватна платформа ће пациjентима омогућити брже, ближе и jефтиниjе здравствене услуге без обзира на удаљеност или мjесто у коjем се налази доктор по њиховом избору. Платформа ће пациjентима омогућити да путем интернета закажу онлине консултациjе да одговараjућим специjалистом по њиховм избору. Њена примjена почиње на Косову*, али jе планирана да се шири и у друге диjелове региона. Платформу можете наћи на www.ехеалтх-цлиниц.цом. Видео презентациjу можете пронаћи овдjе.

Платформа за повезивање и раст малих привредних субjеката – Аццелера: коjу jе направио тим ‘ИСЛЛА’, из Сjеверне Македониjе, а коjу jе представила Катерина Климовска.

Кроз проналажење потенциjалних клиjената и промоциjу пословања платформа Аццелера помаже раст малих привредних субjеката. Намjењена jе повезивању предузетника, обртника и занатлиjа са њиховим циљним тржиштима, а помоћи ће им и да своj посао развиjу на jедноставниjи начин прилагођен корисницима. Платформу од данас можете пронаћи на хттп://аццелера.мк Видео презентациjу можете пронаћи овдjе.

Еколошки прихватљива биоразградива пластика – БИОФРОСТ: коjу jе направио тим ‘БИОФРОСТ”, из Србиjе, а коjу jе представио Ненад Jовановски.

Оваj производ нуди техничко рjешење за израду еколошки прихватљиве биоразградиве пластике од индустриjске конопље. Осим машина, Бифорст тим ће у понуди имати и обуку за кориснике и почет ће са малим производним погоном за производњу производа на бази индустриjске конопље како би показали разноврсност примjене овог материjала. Предвиђено jе да се сви производи продаjу путем интернета. Рjешење ће ускоро бити заокружено и моћи ћете га наћи на хттпс://бифростбиопластиц.цом/. Видео презентациjу можете пронаћи овдjе.    

Онлине платформ ‘Е-КЛИНИКА’: коjу jе направио тим е-Клиника, из Босне и Херцеговине, а коjу jе представио Александар Ковач.

Ова онлине платформа грађанима омогућава jедноставниjе и брже заказивање прегледа, а у исто вриjеме клиникама помаже у свакодневном вођењу посла и нудим им могућност уласка у нови свиjет заказивања прегледа путем интернета. Рjешење jе у завршноj фази развоjа и ускоро ће се моћи пронаћи на www.е-клиника.нет. Видео презентациjу можете пронаћи овдjе.  

Апликациjа за продаjу органске хране – Од пољопривредника до ваших домова: коjу jе направио тим ‘ХЕСТ’, из Албаниjе, а коjу jе представила Олса Рамадани.

Ова апликациjа, коjа jе прилагођена корисницима, пружит ће пољопривредницима могућност да продаjом своjих производа путем интернета лакше дођу до купаца. Апликациjа ће истовремено омогућити грађанима да имаjу jедноставан и брз приступ здравоj, органскоj, локално произведеноj храни. Апликациjа jе у завршноj фази развоjа и ускоро ће бити у функциjи. Видео презентациjу можете пронаћи овдjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 15:06