Хаснија Симоновић / - Мина, приватна архива
17/01/2023 u 08:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Simonović: Otkud Kovaču smjelost da na prizeman način upire prstom u ljude od integriteta

Za ministra pravde, očito, pravda i pravo koje čuva i sprovodi sud, ne važe, ali o Kovačevom poznavanju i poštovanju pravnih akata ne treba trošiti riječi - sam je to pokazao, o čemu je svoj sud dala crnogorska javnost, kazala je Simonović

Sudija Vrhovnog suda Crne Gore i predsjednica Udruženja sudija Crne Gore Hasnija Simonović reagovala je na izjavu izjavu ministra pravde Marka Kovača koji je kazao da ona sebe štiti od penzije.

Simonović je kazala da u predmetnom postupku po tužbi Svetlane Vujanović apsolutno nije bilo razloga za njeno izuzeće, jer da su postojale okolnosti koje dovode u sumnju njenu nepristrasnost, kako je istakla, sama bi, po slovu zakona, dostavila odgovarajuću izjavu VD predsjednice suda.

"Ne želeći da ćutanjem na posljednju izjavu ministra pravde Marka Kovača ostavim utisak o ispravnosti njegovih stavova, a imajući uz to u vidu i da je većinu optužbi adresirao na mene lično, osjećam dužnost da se osvrnem na odnosne navode", kazala je Simonović.

Istakla je da je postupak po tužbi Svetlane Vujanović i drugih sudija, trajao više od jedne godine, a ne 4 dana, kako je to predstavio ministar Kovač.

"Opšte je poznato da pojedini sudski postupci traju relativno dugo i ažurnost je Vrhovnog suda CG (i) u ovom predmetu za pohvalu, a ne razlog za kritiku i sumnju. Tim prije što je riječ o više od 30 nosilaca pravosudnih funkcija, čijim je nezakonitim, prijevremenim penzionisanjem nanijeta ogromna šteta funkcionisanju najviših sudskih instanci, o čemu bi ministar morao da razmisli, ako mu je stalo do ažurnosti rada sudova, kako to sam predstavlja", navodi Simonović.

Poručuje da su valjda svi, i kao građani a kamoli pravnici, svjesni pogubnih posljedica krize u koju je država došla zbog nedostatka sudija Ustavnog suda, zbog koje je ugrožena i budućnost samog procesa učlanjenja CG u Evropsku uniju

O značaju sudijskog poziva i načelu podjele vlasti su, ističe Simonović, upoznati svi osim resornog ministra.

"Nadalje, u predmetnom postupku apsolutno nije bilo razloga za moje izuzeće, jer da su postojale okolnosti koje dovode u sumnju moju nepristrasnost, sama bih, po slovu zakona, dostavila odgovarajuću izjavu VD predsjednice suda. Sa druge strane, uvaženi je ministar, odnosno Sudski savjet i zastupnik tužene, kao i druge stranke u postupku imao i mogućnost i ovlašćenje da zahtijeva moje izuzeće - ali to nije učinjeno, već se o navodnom "sukobu interesa" govori nakon okončanja postupka, jer su pojedinci (uključujući i g-dina Kovača) nezadovoljni sudskom odlukom", kaže Simonović.

Ističe da tome ne treba davati poseban komentar, uzimajući u obzir da su spisi predmeta traženi od Sudskog savjeta, početkom decembra 2022. godine, pa je, kako kaže, bilo i više nego dovoljno vremena da se prevenira, kako kaže, tobožnja "zloupotreba pozicija zarad ličnih interesa".

"Poštovanom ministru, s tim u vezi, ukazujem da sam svoje lične, porodične i druge legitimne interese svesrdno branila, pa sam naredna i svemu što dolazi - podrazumijeva se, i odluci o mom eventualnom razrješenju", kazala je Simonović.

Navodi da će iznad svake nepravde, uvijek izdići pravda, "pa ako je ne prepoznaje i ne štiti g-din Kovač, svakako hoće nadležni crnogorski sudovi". 

"Javnost je sa tokom i ishodom postupka (upravnog spora) koji je ovih dana glavna preokupacija ministra pravde (vjerovatno je probleme na poljima svojih nadležnosti već riješio, pa je odlučio da se pozabavi tuđim ingerencijama) u bitnom već upoznata, ali je sasvim nejasno čime su to motivisani javni nastupi g-dina Kovača, kojima je evidentno uspio samo ogoliti svoju nedoraslost funkciji koja ga je dopala isključivo zbog pripadnosti nekoj političkoj partiji. Pitanje je, otkud čovjeku na početku karijere, koji tek treba da gradi ugled, smjelost da na tako prizeman način upire prstom u ljude od dostojanstva i integriteta, kakve su sudije (u bilo kom civilizovanom društvu, pa valjda i našem), prijeti preispitivanjem odgovornosti, reizborom, vetingom", saopštila je Simonović.

Poručuje da se ne treba kriti iza zasluga drugih, niti stiđeti od tuđe sramote - "pa ako je koji sudija učinio neko krivično djelo, ubjeđenja sam da bi ga trebalo najstrožije sankcionisati".

"Takvi su navodi, kojima se pokušava diskreditovati svaki crnogorski sudija, zapravo, odraz onog ko ih saopštava, ali sam dakako svjesna i da političari i sudije ne dijele iste principe i svjetonazore. Za nas su primarni ideali pravo i pravda, a političarima vlast, pa su jedino u kontekstu takve ambicije i želje za eksponiranjem razumljiva reagovanja uvaženog ministra - dakle, kao namjera da se njegov mandat ne pamti samo po skandalima i da se zaokupi pažnja uoči predstojećih parlamentarnih izbora", tvrdi Simonović.

Simonović ističe da za ministra pravde, očito, pravda i pravo koje čuva i sprovodi sud, ne važe.

"Ali o Kovačevom poznavanju i poštovanju pravnih akata ne treba trošiti riječi - sam je to pokazao, o čemu je svoj sud dala crnogorska javnost. I u životu je i u poslu mjera svačije vrijednosti uvijek bila u rezultatima rada, a danas je i dodatno u doprinosu koji nosioci najviših javnih funkcija daju u svrhu boljitka države i cjelokupnog društva. Ja sam povjerene mi poslove vazda obavljala časno, savjesno i zakonito, ne dirajući u ingerencije i integritet drugih, te sam čitav radni vijek (do kad god trajao) posvetila odbrani prava, a kako odlazeći ministar pravde štiti pravdu i interese Crne Gore, neka prosude građani", istakla je Simonović.

Pozvala je nadležno tužilastvo da pokrene krivični postupak protiv ministra pravde Marka Kovača zbog izvršenja krivičnog dijela neizvršenje sudske odluke podstrekavanjem iz člana 395 st. 1 KZ u vezi sa članom 24 KZ i krivičnog dijela ometanje pravde iz člana 396a KZ CG.

Kovač: Sutkinja Simonović u sukobu interesa u slučaju Svetlane Vujanović

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. mart 2023 20:57