/ - Скупштина Црне Горе, илустрација
09/11/2021 u 23:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Симулација рада парламента са средњошколцима

Скупштина Црне Горе, 10. и 11. новембра, организује едукативни програм под називом „Симулација рада парламента“, у којем ће учествовати 41 средњошколац

Скупштина Црне Горе, 10. и 11. новембра, први пут организује едукативни програм под називом „Симулација рада парламента“, у којем ће учествовати 41 средњошколац.

- То је само наставак цијелог низа активности које на веома конкретан начин доприносе вишем степену транспарентности и отворености рада Парламента, а које су довеле до тога да Скупштина Црне Горе буде проглашена најтранспарентнијим парламентом у нашем региону, укључујући ту и Хрватску и Словенију, као чланице ЕУ- саопштено је из Скупштине. 

Првог дана Симулације, учесницима ће се обратити генерални секретар Скупштине Александар Кларић, у сриједу 10. новембра, са почетком у 9 сати, у Великој сали. Другог дана Симулације у четвртак, 11. новембра, са почетком у 9 сати, у Великој сали, учесницима ће се обратити предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић и стални представник УНИЦЕФ-а за Црну Гору Хуан Сантандер, преносин портал РТЦГ.

- У пилот фази програма, који Скупштина, преко свог Едукативног центра, реализује у сарадњи са представништвом УНИЦЕФ-а у Црној Гори, учествују ученици Гимназије „Слободан Шкеровић” и Средње економске школе „Мирко Вешовић” из Подгорице, који ће имати прилику да уз помоћ Стручне службе Скупштине Црне Горе рад парламента симулирају кроз рад радних тијела и пленарног засиједања.

Дводневној Симулацији, претходиле су вишемјесечне темељне припреме уз посебну реализацију радионица на којима су учесници Симулације упознати са темама демократије, парламентарног система, изборног система, дијалога и дебате у контексту парламента са посебним освртом на законодавну процедуру у Скупштини Црне Горе”, наводи се у саопштењу.

Поред организованог обиласка зграде, ученици су имали прилику и да се ближе упознају са радом парламента, његовим надлежностима и функцијама, историјатом, као и активностима радних тијела и посланичких клубова.

- Програм има за циљ да упозна ученике и ученице средњошколске популације са процесом доношења закона у свим његовим фазама. На овај начин, Скупштина Црне Горе наставља да спроводи политику отворених врата за своје грађане и грађанке, нарочито млађу популацију- казали су из парламента.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 15:14