Ministar Šimun i dr Kluge potpisali Sporazum na Kipru / - MINISTARSTVO ZDRAVLJA
12/04/2024 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šimun i Kluge potpisali Sporazum: Definisan dvogodišnji okiv saradnje Ministarstva zdravlja i SZO

Ministar zdravlja Vojislav Šimun i regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge potpisali su danas dvogodišnji Sporazum o saradnji između Ministarstva zdravlja Crne Gore i Regionalne kancelarije SZO za Evropu.

Sporazum su potpisali na marginama ministarskog sastanka Inicijative malih zemalaja, koji se održava na Kipru, a njime je definisan okvir saradnje i to u oblasti univerzalne pokrivenosti uslugama zdravstvene zaštite, zatim jačanja odgovora zdravstvenog sistema u kriznim i vanrednim situacijama, kao i unapređenja zdravlja na svim nivoima.

- Još jednom potvrđujem opredijeljenost Ministarstva zdravlja da, u saradnji sa SZO, radimo na jačanju zdravstvenih kapaciteta i realizaciji zajedničkih ciljeva, a sve na dobrobit svakog pojedinca i cijelog društva, kako bi dostigli što je moguće veći nivo zdravstvene pokrivenosti i dostupnosti, kao i kvaliteta zdravstvene zaštite, saopštio je ministar Šimun.

Na sastanku sa Klugeom, Šimun je istakao da je Crna Gora veoma posvećena jačanju pripravnosti i kapaciteta za reagovanje u vanrednim situacijama u zemlji i regionu. Pozdravio je uspostavljanje Panevropske mreže za pripravnost na vanredne situaciije.

- Sa COVID-om smo naučili lekciju da moramo biti spremni da odgovorimo prije nego što rizik postane prijetnja našem zdravlju, saopštio je ministar Šimun i istako da strateška orijentacija i pristup Vlade Crne Gore ima za cilj da stavi ljude i njihovo zdravlje u centar sektorskih politika i donošenja odluka.

Šimun sa evopskom sekretarkom za zdravlje: Puna podrška EU u jačanju zdravstvenog sistema

Šimun i Kluge razgovarali su i o narednim koracima u cilju završetka Strategije kontrole kvalitete zdravstvene zaštite, sa jasnim skupom mjerljivih ciljeva i indikatora.

- Naši napori su usmjereni na vraćanje povjerenja u zdravstveni sistem i nacionalne institucije, istakao je Šimun, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Regionalni direktor SZO Kluge čestitao je ministru Šimunu na već vidljivim rezultatima i zahvalio na proaktivnom učešću Crne Gore na sastanku malih zemalja. Saopštio da će SZO pružiti podršku Crnoj Gori u brojnim aktivnostima na kojima Ministarstvo zdravlja posvećeno radi, kao i da se raduje nastavku dosadašnje veoma dobre saradnje.

Posebno je izrazio spremnost da podrži plan ministra zdravlja da ojača menadžerske kapacitete za upravljanje zdravstvenim ustanovama, kao važnu pretpostavku unapređenja kvaliteta i racionalne upotrebe sveukupnih resursa. Kluge je kazao i kako vidi Crnu Goru kao  regionalni centar za pripremljneost i odgovor na vanredne javnozdravstvene prijetnje i istakao da je ulaganje u zdravstvenu sigurnost put ostvarivanja univerzalne zdravstvene zaštite.

Ministar Šimun je istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa SZO, navodeći da ista predstavlja model kako se grade partnerstva koja donose održive i dugoročne benefite za gradjane Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 23:24