Vojsilav Šimun / - FOTO: SASAMATIC/VLADA CRNE GORE
26/02/2024 u 12:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šimun: Izvještaj o porodilištima prepoznao ključne oblasti koje treba unaprijediti

Strategija ranog razvoja djeteta predviđe niz aktivnosti koje su vezane za unapređenje zdravstvene zaštite budućih majki, jačanje znanja i vještina zdravstvenih radnika u oblasti njege majki i novorođenčadi, naglasio je ministar

Bezbjedan porođaj od ključnog je značaja za zdravlje i dobrobit i žene i novorođenčeta, a to podrazumijeva djelotvoran klinički menadžment, ali i zadovoljenje prava pacijenata u ovom važnom životnom trenutku kako za pojedinca, u prvom redu majku, a potom i novorođenče, kompletnu porodicu, pa nadalje zajednicu i društvo u cjelini, saopštio je ministar zdrvalja Vojislav Šimun, tokom predstavljanja izvještaja Procjene kvaliteta njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori, koji je održan danas u Institutu za javno zdravlje.

- Iako je primijećeno poboljšanje u odnosu na ranije procjene, ovaj Izvještaj prepoznao je ključne oblasti koje dalje treba unaprijediti i dao dodatne preporuke da se kvalitet njege unaprijedi u svim ustanovama u Crnoj Gori. Kao neko ko je svoj profesionalni poziv opredijelio i vezao za ovaj, mogu slobodno reći, najljepši dio zdravstvene njege, obećavam da ću i sada kao donosilac odluka posvećeno raditi na unapređenju kvaliteta zdravstvene njege majki i novorođenčadi - poručio je Šimun.

On je kazao da je Strategijom razvoja zdravstva od 2023-2027 u Crnoj Gori predviđen rad na uspostavljanju operativnog sistema kontrole kvaliteta kroz različite nivoe zdravstvene zaštite što podrazumijeva i unapređenje baza podataka, i poboljšanje korišćenja podataka kroz izradu plana za praćenje kontrole kvaliteta.

- Njega na porođaju je važna i s aspekta podrške optimalnom ranom razvoju djeteta. Stoga, Strategija ranog razvoja djeteta predviđe niz aktivnosti koje su vezane za unapređenje zdravstvene zaštite budućih majki, jačanje znanja i vještina zdravstvenih radnika u oblasti njege majki i novorođenčadi, i unapređenja infrastrukture ustanova, uključujući postojanje individualnih porođajnih sala- kazao je Šimun i naglasio kako vjeruje da će ovaj Izvještaj ”biti dobra baza i polazna osnova za impementaciju svih naprednih praksi koje poznaje savremena medicina, a koju možemo primijeniti u našim uslovima.”

- Da bi se što prije unaprijedio kvalitet njege svih majki i beba, u skladu sa međunarodnim standardima, Vlada i Ministarstvo zdravlja treba da pretoče preporuke ove analize u Akcioni plan sa jasnim aktivnostima, budžetom i rokovima - rekao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

On je dodao da će UNICEF podržati Ministarstvo zdravlja da primijeni preporuke ove analize, a to uključuje i organizaciju hitne obuke o neonatalnoj reanimaciji, što je jedna od ključnih preporuka koja treba što prije da se realizuje u svim ustanovama.

Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa predstavništvom UNICEF-a u Crnoj Gori i uz stručnu pomoć međunarodne fondacije CURATIO, sprovelo je treću po redu procjenu kvaliteta njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori, sa ciljem procjene napretka u odnosu na prethodnu, koja je sprovedena 2016. godine. Takođe, primarni zadatak je i predlog prioritetnih aktivnosti čiji je cilj unapređenje kvaliteta njege majke i novorođenčeta, kako na nivou ustanove, tako i na nacionalnom nivou, uzimajući u obzir svaki od temeljnih faktora koji utiče na kvalitet njege.

Procjenu su sprovela tri međunarodna konsultanta uz tim od 16 nacionlnih koprocjenjivača formiranih od strane Ministarstva zdravlja u saradnji sa Kliničkim centrom Crne Gore i uz podršku UNICEF-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:23