Partnerski odnos Ministarstva zdravlja i Ljekarske komore / - MINISTARSTVO
23/11/2023 u 15:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šimun: Partnerstvo Ministarstva zdravlja i Ljekarske komore mora biti na jakim osnovama

Predsjednica Ljekarske komore je naglasila da Zakon o zdravstvenoj zaštiti mora biti savremen i po ugledu na države članice EU

Jačanje javnog zdravstva je svima u interesu i Ljekarska komora kao krovna, uskoprofesionalna, nezavisna organizacija svih ljekara, spremna je da bude partner Ministarstvu zdravlja u dostizanju tog cilja, saopšteno je na sastanku ministra zdravlja dr Vojislava Šimuna sa predsjednicom Ljekarske komore dr Žankom Cerović.

- Ministarstvo zdravlja želi da gradi partnerstvo sa strukovim tijelima na jakim osnovama, kontinuiranu saradnju i komunikaciju i razmjenu stručnih mišljenja - kazao je ministar zdravlja.

On je kazao da im je od velikog značaja da se na pravi način iskoriste kapaciteti svih komora, jer tamo sjede reprezentativni članovi iz zdravstvenog sistema i da će u Ministarstvu zdravlja imati iskrene saradnike.

image

Žanka Cerović i Vojislav Šimun

- MINISTARSTVO

Cerović je izrazila očekivanje da će u narednom periodu saradanja između Ministarstva zdravlja i strukovnih regulatornih tijela biti kvalitetnija i konstruktivnija, naglašavajući da je u prehodnom periodu bila na niskom nivou. U tom smislu, navela je da je i u izvještaju Evropske komisije, kao ozbiljna zamjerka naveden upravo izostanak saradnje sa zdravstvenim ustanovama i sa Ljekarskom komorom kao najkredibilnijom organizacijom ljekara u državi.

- Zadatak Komore je, između ostalog, da zajedno sa Ministarstvom zdravlja priprema strateška dokumenta u oblasti zdravstva, kao što su Strategija razvoja zdravstva i svi zakoni vezani za zdravstvenu zaštitu, budući da ima najbolji uvid u sistem i bazu podataka o svim ljekarima na čitavoj teritoriji Crne Gori - kazala je Cerović Šimunu.

Predsjednica Ljekarske komore je naglasila da Zakon o zdravstvenoj zaštiti mora biti savremen i po ugledu na države članice EU.

Zajednička ocjena učesnika sastanka je da treba ojačati primarni nivo zdravstvene zaštite, koji je stub svakog zdravstvenog sistema, u kojem se obavlja 80 odsto usluga, kao i da se stvore uslovi da se u sistemu zadrže kako iskusni ljekari, tako i mladi zdravstveni kadar, u čemu Ministarstvo zdravlja i Ljekarska komora mogu da pruže značajnu stručnu i tehničku podršku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:58