Vojislav Šimun / - FOTO: MZ
06/12/2023 u 16:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šimun: Zdravstvo na sjeveru imaće punu podršku za ravnomjeran razvoj

Prvi čovjek zdravstvenog sistema kazao je kako je namjera resora kojim rukovodi da se u komunikaciji sa zdravstvenim radnicima i direktnim uvidom stanja na terenu napravi adekvatan presjek specifičnosti kao i potreba svih zdravstvenih ustanova

Zdravstvene ustanove na sjeveru imaće punu podršku Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore u razvoju infrastrukturnih, ali i kadrovskih potencijala, kako bi zdravstvena zaštita građana, ali i zadovoljstvo zdravstvenih radnika uslovima u kojima rade imali nivo razvijenih centara, saopštio je ministar zdravlja Vojislav Šimun.

Ministar Šimun je danas, sa potredsjednikom Vlade za rad, zdravstvo i socijalna pitanja Srđanom Pavićevićem, boravio u radnoj posjeti opštim bolnicama u Pljevljima i Bijelom Polju, kao i kliničko-bolničkom  centru u Beranama.

Prvi čovjek zdravstvenog sistema kazao je kako je namjera resora kojim rukovodi da se u komunikaciji  sa zdravstvenim radnicima i direktnim uvidom stanja na terenu napravi adekvatan presjek specifičnosti kao i potreba svih zdravstvenih ustanova te da se poštujući princip balansiranog regionalnog razvoja upravo krenulo od sjeverne regije.

Naglasio je nužnu potrebu ulaganja u pljevaljsku bolnicu i kao primjer uspješne transformacije naveo bolnicu u Bijelom Polju.

”U Pljevljima smo prepoznali potrebu za  novim infrastrukturnim projektom, ali i uvidjeli kadrovske probleme u smislu nedostatka kadra, ali i nekih sitnih infrastrukturnih problema koje ćemo nastojati što prije da riješimo. Što se tiče Opšte bolnice Bijelo Polje moram reći da je to jedan uspješan primjer adekvatnog menadžerisanja, adekvatnog podizanja kvaliteta zdravstvene usluge u sjevernoj regijii. Moram priznati da će imati u nama jednog adekvatnog i kvalitetnog partnera kako bi u svim dosadašnjim odnosno planiram projektima bili podržani od strane ministarstva sistemski”, poručio je Šimun.

Ministar je kazao da se kroz razgovor sa zaposlenima u novoformiranom kliničko-bolničkom centru u Beranama iskristalisla potreba za  uvođenjem novih dijagnostičkih procedura i paleta usluga kako bi ova zdravstvena ustanova zaista iskoristila potencijale koje ima.

”Na tome će raditi jedna radna grupa u koordinaciji sa Kliničkim Centrom Crne Gore i Ministarstvom zdravlja. Ono što je još bitno napomenuti, jeste da smo govorili i o eventualnoj profilaciji samog osoblja i zdravstvenih radnika u KBC Berane u smislu specifikacije i ponude nekih konkretnih i specifičnih usluga u sistemu”, kazao je ministar i takođe najavio podršku sistema da se KBC Berane razvije u regionalni medicinski centar.

image

Šimun i Pavićević

- FOTO: MZ

Potpredsjednik Vlade za zdravstvo, dr Srđan Pavićević izrazio je žaljenje zbog zapuštenog stanja u pljevaljskoj bolnici što je, kako je kazao ”rezultat dugogodišnje politike u zdravstvu” te da je pomoć ovoj zdravstvenoj ustanovi ”i više nego potrebna”.

I Pavićević je pohvalio rad i ambiciju menadžmenta bjelopoljske bolnice, koji su, kako je naveo ” preporodili fizionomiju samog prostora, obogatili je sadržajem, dali inpute jedne savremne i kvalitetne medicine”

On je kazao i da KBC Berane u vremenu koje slijedi mora da opravda naziv koji nosi, obogati uslugu, unese savremene programe u medicini i da da kvalitet kojim će biti referentan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:04