/ - NIKOLA SAVELJIC
13/05/2023 u 08:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šinavatra najavio da se vraća na Tajland, ministar upozorio da će biti uhapšen

- Taksin bi morao da bude u sudskom pritvoru da bi mogao da podnese zahtkev za kauciju tokom žalbenog procesa, kao i drugi osuđenici, rekao je ministar u odgovoru na Taksinovu izjavu

Crnogorski državljanin i nekadašnji tajlandski premijer Taksin Šinavatra mora da služi zatvorsku kaznu ako se vrati kući, upozorio je tajlandski ministar pravde Visanu Kreangam. To je rekao nakon Šinavatrine najave da se u julu vraća na Tajland, prenosi portal RTCG. 

Od 2009. godine, Šinavatra ima državljanstvo Crne Gore, osnovao je firmu u Podgorici i vlasnik je dijela ostrva Sveti Nikola u Budvi. Na Tajlandu je osuđen za korupciju, u više predmeta. 

Ministar Visanu kaže da će Taksin vjerovatno naići na različite vrste pravnih scenarija, uključujući izdržavanje kazne u slučajevima kada ga je sud proglasio krivim, ili da čeka ishod predmeta koji su još u toku. 

Visanu je negirao da će Taksin biti stavljen u kućni pritvor.

- Taksin bi morao da bude u sudskom pritvoru da bi mogao da podnese zahtkev za kauciju tokom žalbenog procesa, kao i drugi osuđenici, rekao je ministar u odgovoru na Taksinovu izjavu da će se vratiti kući u julu.

"Zatvorenici se moraju poslati u pritvorske objekte i kućni pritvor nije dozvoljena alternativa“, rekao je Visanu.

Na pitanje o mogućnosti da Taksin zatraži kraljevsko pomilovanje, Visanu je rekao da zatvorenici prvo moraju da služe najmanje osam godina ili jednu trećinu zatvorske kazne.

Na Tviteru je 9.maja Šinavatra napisao "odlučio sam da se vratim kući da se brinem o svojim unucima u julu, prije svog rođendana".

- Prošlo je 17 godina otkako sam odvojen od porodice. Već sam star, rekao je Šinavatra.

Njegov tvit objavljen je nekoliko dana prije opštih izbora na Tajlandu u nedjelju na kojima se očekuje da pobijedi njegova partija. 

Njegova najmlađa ćerka, Paetongtarn Šinavatra, jedna je od tri stranačka kandidata za premijera i favorit za preuzimanje pozicije od sadašnjeg predsednika Prajut Čana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:31