/ - СИНДИКАТ ДОКТОРА МЕДИЦИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ
05/01/2022 u 16:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Синдикат доктора медицине подржао Поповић Самарџић: Противимо се покушају цензуре

Драги љекари из цијеле земље, морате знати да је ово ударац на све нас, да је ово гушење гласа струке, да нема већег зла за једно друштво од цензуре, казали су у саопштењу

Синдикат доктора медицине Црне Горе најоштрије се противи покушају цензуре и увођења одмазде за слободно изговорену ријеч, као у случају поступања директора Института за јавно здравље Игора Галића према Милени Поповић Самарџић.

    - Није потребно да човјек буде много паметан да би схватио да је прави повод њене смјене са начелничког мјеста гостовање у јутрањем програму, гдје је Поповић Самарџић, као и безброј пута раније, била глас љекара из цијеле Црне Горе, бранивши нашу професију како од коментара политичара који су сматрали да је повећање плате љекарима у току пандемије услуга коју нам чине, а нијесмо је заслужили, тако и упозоравајући да ће донијете мјере резултирати огромним бројем случајева у већ преоптерећеном здравственом систему. Оно што је предвидјела се обистинуло, што видимо по броју обољелих посљедњих дана - наглашавају у саопштењу.

Додају да се директор ИЈЗ-а, како би сакрио своју осјетљивост на критику и сугестије, послужио спиновањем, па је медијима подвалио причу о прекиду изолације докторке из ДЗ Будва, за коју окривљује др Поповић Самарџић, док докторка из Будве јасно говори да ови наводи немају везе са истином.

- Галићу истина није омиљено оруђе, а не воли да је чује ни од других људи, те стога дјела у правцу кажњавања оних који је говоре. Данас је то Поповић Самарџић, у нашој струци симбол праводљубивости, храбрости, стручности и слободног мишљења. То је јасна порука застрашивања за све љекаре, порука која гласи немојте да се усудите да мислите, а камоли да кажете што мислите, иначе се већ сјутра можете пробудити и читати како вам покушавамо име укаљати по медијима, обезвриједити ваш рад, а можемо вас оставити и без посла, а вашој породици донијети страх за егзистенцију - наводи се у саопштењу Синдиката.

Паметан човјек, истичу, зна да препозна да су критика и сугестија здрав начин да сви постанемо бољи, да тако унапређујемо систем и растемо као људи. Овај одговор на сугестију представља увод у тоталитаризам, у смрт слободе мишљења.

- Драги љекари из цијеле земље, морате знати да је ово ударац на све нас, да је ово гушење гласа струке, да нема већег зла за једно друштво од цензуре. Ћутање на овакво понашање, значи да пристајемо да се одрекнемо свог мишљења, како стучног тако и људског, да се сведемо на инструмент за одржавање илузије да постоје непогрешиви. Годинама свједочимо како СДМЦГ на челу са Поповић Самарџић, исправља неправде у здравственом систему Црне Горе. Ово је још једна у низу коју ћемо исправити - поручују у Синдикату доктора медицине Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:58