/ Дан
16/03/2022 u 07:40 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Не одустају од захтјева за повећање плата: Возачи Хитне пријете протестом испред министарства

Организоваћемо састанак свих возача и врло је могуће да свих 59 одржимо протест испред Министарства здравља како бисмо изразили незадовољство, истиче Савковић

Возачи Завода за хитну медицинску помоћ њих укупно 59 запријетили су да ће организовати протест испред Министарства здравља јер им нијесу увећани коефицијенти зарада на 6,98 као њиховим колегама техничарима у медицинским тимовима који помажу угроженим пацијентима. Возачи упозоравају да неће још дуго чекати министарство да им одговори на дописе које су им упутили. Представници запослених истичу да возачи у Заводу за хитну медицинску помоћ имају сертификат Европске уније да су дио медицинског тима које чини још љекар и медицински техничар, чиме имају право на исту зараду. Истичу да им је новим гранским колективним уговором ускраћен дио увећања плата за тежак и одговоран посао, јер су добили повећање само од 17,5 одсто.

Возач Завода за хитну помоћ из Мојковца Владан Мрдак казао је за "Дан" да су он и његове колеге дискриминисане и да им је програм Европа сад, умјесто повећања, донио смањење плата и коефицијената.

– Ми смо обавили едукацију у Колашину гдје смо добили сертификат да смо возачи у медицинском тиму, а имамо ситуацију да су нам смањили коефицијент на 6,05. До сада смо имали 6,15. Сертфикат су потписали представници Министарства здравља и установе. Свих 59 возача Хитне су дискриминисани и укинуто нам је нешто што смо поштено зарадили. Радимо сложен посао, свакодневно учествујемо у спасавању повријеђених из возила. Тим прије смо незадовољни односом Министарства здравља према нама и уколико представници запослених одлуче подржаћемо протест испред Министарства здравља – истиче Мрдак.

Коефицијент не може преко 6,15

Из Министарства здравља наводе да су Гранским колективним уговором за здравствену дjелатност, од 1.1.2021.године, ВКВ радници, ВКВ возачи санитетских возила, ВКВ возачи у тиму Хитне медицинске помоћи и ВКВ возачи за рад на терену у Институту за jавно здравље били у групи сложености послова шест, са планираним коефициjентом 6,15.

– Због техничког пропуста у уговору за ову категориjу, умjесто 6,15, уписан им је коефициjент 6,05. Таj пропуст jе уочен, па jе овоj категориjи без престанка исплаћивана зарада по утврђеном коефициjенту 6,15. Приликом израде новог гранског колективног уговора коришћен jе претходни документ, са овом грешком у куцању, због чега jе и дошло до забуне, jер jе остао уписан коефициjент 6,05, умjесто 6,15. Дакле, Министарство здравља jе одмах предузело све активности да се оваj пропуст исправи, те у коначном он ниjе утицао на висину исплаћених зарада запосленима из горе наведених категориjа ни у jедном тренутку. С обзиромна то да владин програм "Европа сад" предвиђа повећање зарада свим запосленима у jавном сектору и ова категориjа запослених имаће додатно увећану зараду, по важећем коефициjенту 6,15 – наводе из министарства.

Предсједник дијела Синдиката Чедомир Савковић истиче за "Дан" да ће, уколико министарство не прихвати њихове захтјеве, организовати протест у медицинским одијелима.

– Имамо 59 возача који су незадовољни одлуком Министарства здравља да им се не повећаваjу плате. Сви возачи су положили и добили сертфикат Европске униjе којим се потврђује да су дио тима и да помажу пацијентима. Имамо сазнања да се већ потписују анекси уговора и повећавају коефицијенти за техничаре возаче. А то је само један одсто запослених у тиму за Хитну медицинску помоћ. Ако нам у догледено вријеме не понуде потписивање анекса уговор и ако нас не буду третирали као дио тима, бићемо само возачи реанмобила и нећемо пружати помоћ приликом ношења повријеђених. Организоваћемо састанак свих возача и врло је могуће да свих 59 нас одржимо протест испред Министасртва здравља како бисмо изразили незадовољство. Ми учествуjемо у многим радњама, помажемо најтежим пацијентима и повријеђенима из незгода. Возачи су огорчени на Министарство здравља одакле нам ниjесу ништа конкретно одговорили. Нама су коефицијенти 6,05, смањени су са 6,15. Не признајемо образложење да је дошло до грешке у обрачуну. Тражимо да нам коефицијенти буду увећани на 6,98 – поручио је Савковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:22