Vujanović / Foto: LAZAR RUZIC
11/08/2022 u 13:38 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sindikat izlazi na izbore

Nezadovoljni su položajem oko 30.000 zaposlenih u javnoj upravi, za koje kažu da su diskriminisani jer im se plate ne povećavaju

Udruženi sindikat državnih institucija (USDI), priprema se za izlazak na neke od predstojećih izbora, nezadovoljan položajem oko 30.000 zaposlenih u javnoj upravi, za koje kažu da su diskriminisani jer im se plate ne povećavaju, kao njihovim kolegama u zdravstvu, prosvjeti, policiji i vojsci, a takođe im se ne rješavaju ni stambena pitanja.

Кako je za "Dan" kazao predsjednik ovog sindikata Veselin Vujanović, "svjedoci smo da je odlazeća vlada, kojom rukovodi Dritan Abazović, kao i ona prethodna, u svojoj ekonomskoj politici imala bezbroj projekata i davanja koja su bila bazirana na socijalnoj osnovi".

On smatra da je vrijeme da radnici u javnoj upravi izađu na izbore, kao pokret ili lista građana.

–Parlament je donio mnoge zakone kojima su socijalna davanja proširena na znatno veću grupaciju i populaciju nego što je to bilo prije. Mi u sindikatu pozdravljamo sve ove inicijative iako smatramo da su poneke od njih donesene na brzinu bez prethodne procjene da li budžet može redovno da ih servisira. Takođe, svjedoci smo tome da su zarade u mnogim djelovima javnog sektora i po nekoliko puta povećane i to pozdravljamo. Treba li napomenuti višestruko povećanje zarada u zdravstvu, prosvjeti, policiji, vojsci i drugima, a podsjećamo da je prethodna vlada, s pravom, podijelila prošle godine vaučere, u vrijednosti od po 200 eura, za ljetovanje zaposlenima u zdravstvu i prosvjeti. To su činjenice. Međutim, isto tako podsjećamo da većina zaposlenih u javnom sektoru nije bila obuhvaćena bilo kojim od ovih davanja. Naš sindikat je, svjestan te diskriminacije, tražio prijem kod premijera Abazovića i ministra finansija Aleksandra Damjanovića. Nažalost, do danas nijesmo dobili odgovor na naš zahtjev. Treba li podsjetiti gospodu koja vodi ovu državu, da se mjerila napretka Crne Gore ka EU, isključivo donose na osnovu uspjeha u radu zaposlenih u javnom sektoru – navodi Vujanović.

U Hrvatskoj je sindikat pobijedio i Tuđmana

Vujanović kaže da se nada da će uskoro izaći s konkretnim zahtjevima koje su im zaposleni uputili i poziva sve demokatske političke strukture na saradnju.

– Samo podsjećam da se radi o oko 30.000 zaposlenih, koji su neopravdano ostali na margini dodjele svih ekonomskih benefita bivše i aktuelne vlade. U istoriji crnogorskog parlamentarizma, ovo bi bio prvi put da jedan sindikat, sa svojim isključivo socijal-ekonomskim programom, direktno učestvuje na nekim od izbora. Do sada su, za razliku od nas, to već uradili svi sidnikati u bivšoj SFRJ. Samo da podsjetim da su u Hrvatskoj sindikati s Račanom srušili Tuđmana – kaže Vujanović.

On ističe da je oko 30.000 zaposlenih u javnoj upravi diskriminisano, ne samo po osnovu povećanja zarada, već i po pitanju stambene problematike.

– Svjedoci smo da su, što podržavamo, zaposleni u prosvjeti, zdravstvu, vojsci i policiji, pravosuđu, dobijali mogućnost da riješe stambeno pitanje u saradnji s lokalnim samoupravama. Zaposlenima u javnom sektoru to nikada nije bilo omogućeno. Pitamo Abazovića i nadležne ministre da nam odgovore na jedno jednostavno pitanje, da li su zaposleni u javnom sektoru radnici trećeg reda. Očito je da jesu – kaže Veselin Vujanović, pojašnjavajući da misli na zaposlene u ministarstvima, agencijama, upravama, fondovima.

On ističe da se sindikatu na čijem je čelu svakodnevno obraćaju zaposleni koji i nijesu njihovi članovi, te traže pomoć i sugestiju šta da rade, te kako da i oni budu dio grupe kojoj se dodjeljuju određeni benefiti.

– Bez obzira jesu li naši članovi ili nijesu, naš sindikat ozbiljno razmišlja da sve prispjele zahtjeve od zapsolenih objedini i pretoči u jednu vrstu političkog programa s kojim bi se pojavili na nekim od narednih izbora. Davno smo rekli da ne vjerujemo u socijalni dijalog i Socijalni savjet jer po nama oni predstavljaju običnu farsu. Takođe smo svjedoci da je parlament postao epicentar svih mogućih dešavanja i donošenja odluka, pa zato pozivamo sve zaposlene u javnom sektoru koji imaju osjećaj diskriminacije da razmisle o našoj inicijativi i podrže naše, odnosno, njihove zahtjeve, u sklopu političkog programa. Evidentno je da je to jedini način da ostvare svoje opravdane zahtjeve. Najdrastičniji primjer diskriminacije zaposlenih uvidjeli smo prema radnicima Poreske uprave i carina, koji bukvalno pune budžet Crne Gore, a za razliku od njihovih kolega u okruženju, nemaju nikakvih stimulansa ukoliko planirani budžet prebace. Radnike takvih struktura u državi treba dodatno motivisati, čime bi se izbjegla potencijalna korupcija i ostvario veći prihod budžetu – navodi Vujanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:57