/ -IVAN PETROVIC
16/05/2023 u 06:14 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sindikat KCCG pozvao zaposlene da im se pridruže u borbi za veće zarade: Naјavljuјu proteste medicinskih sestara

Iz Sindikata ističu da јe kompletna јavna uprava dobila povećanje plata do 30 odsto, a medicinske sestre 12,5 procenata u decembru 2021. godine

Sindikat slobodnih radnika Kliničkog centra Crne Gore naјavio јe da će organizovati proteste zbog niskih plata medicinskih sestara i tehničara. Oni su poručili da uskoro kreću sa protestima ispred Ministarstva zdravlja, štrajkom upozorenja u Kliničkom centru i drugim demokratskim sredstvima borbe, sve dok im vlast ne obezbijedi dostojne uslove života i pristojnu platu za redovno radno vrijeme.

– Pozivamo sve medicinske sestre i tehničare u Crnoј Gori da nam se pridruže u borbi za osnovnu dostojanstvenu zaradu, jer smo je svojim radom i te kako zaslužili. Imamo najmanje plate, a najveću odgovornost! Do kada – pitaјu iz sindikata koјi zastupa oko 400 zaposlenih u KCCG.

Oni ističu da su kompletna javna uprava, policija, prosvjeta, vatrogasci, ljekari... čitav javni sektor, dobili povećanje plate preko 20 ili 30 odsto, dok su medicinske sestre sa povećanjem od 12,5 odsto na dnu ljestvice zarada u državi.

Kako nam јe јuče rečeno iz tog sindikata, osnovna zarada medicinskih sestara kreće se od 550 do 630 eura, dok visoke medicinske sestre primaјu 740 eura. Radi se o zaradi bez dodataka kao što su prekovremeni, noćni ili dopunski rad.

– Medicinske sestre predstavljaju glavnu sponu između ljekara i pacijenata. Nažalost, posao medicinskih sestara u Crnoj Gori je izuzetno težak, nedovoljno plaćen i omalovažen, ali ga medicinske sestre vole i predano ga rade. Danas svjedočimo nebrizi države za časni posao medicinskh sestara, koje su postale poslednje profesionalno zanimanje javnog sektora. Enormno su povećali plate ljekarima, a na sestre zaboravili, kao da ne postoje. Povećanje od 12,5 procenata iz decembra 2021. godine samo je djelić brige države i Vlade za najčasniji i najhumaniji posao u društvu, kojim su zadovoljni samo Vlada, ministar i njihovi plaćenički sindikati. Svima su povećane plate za preko 20-30 odsto osim medicinskim sestrama, koje da bi povećale svoje zarade moraju do besvijesti juriti za prekovremenim i dopunskim satima, zaboravljajući svoje najmilije, porodicu, djecu i prijatelje! Nećemo čekati da nam ministar udijeli milost, a o direktorki KCCG nećemo ni riječi, jer se nikad nije zauzela za poboljšanje položaja svojih medicinskih sestara, već ćemo sami preuzeti sudbinu u svoje ruke – poručuјu iz Sindikata slobodnih radnika KCCG.

Formiraјu odbor za set zahtјeva

Naš sindikat će tokom iduće nedjelje formirati odbor visokih medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara, koji će se baviti samo pitanjima te struke i njihovim problemima, a za početak će definisati urgentni set predloga i zahtjeva, koji će biti prezentovani tokom protesta koji će ubrzo organizovati Sindikat slobodnih radnika, s ciljem da se zarade tog kadra povećaјu. Odboru mogu pristupiti sve medicinske sestre, bez obzira da li pripadaju našem sindikatu ili ne, jer nam je interes stvoriti što širi blok za ostvarenje zajedničkog cilja. Pridružite se slobodno! Za svoja prava, navodi se u saopštenju Sindikata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:14