/ UNSPLASH, ILUSTRACIIJA
14/07/2022 u 15:57 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sindikat medija: Napadi na medijske radnike posljedica oštrih podjela

I najveći broj napada na novinare i medijske radnike od prošle godine, kako ističu, desili su se iz istog razloga

Sindikat medija Crne Gore najoštrije je osudio napade na snimatelja Televizije Nikšić Zorana Ivanovića i novinara dnevnog lista "Pobjeda" Duška Mihailovića koji su se desili tokom sinoćnjih nereda u Nikšiću.

Iz Sindikata su podsjetili da su ovo novi u nizu napada na medijske radnike dok su obavljali svoj posao, a koji su, kako navode, "posljedica oštrih i opasnih podjela u društvu".

I najveći broj napada na novinare i medijske radnike od prošle godine, kako ističu, desili su se iz istog razloga.

- Sindikat medija traži od nadležnih da hitno istraže sinoćnje slučajeve i procesuiraju napadače kako bi se ponovo poslala poruka da su napadi na novinare i medijske radnike neprihvatljivi, bez obzira na uređivačke politike njihovih medija ili bilo koje druge okolnosti. Ova poruka, nažalost, još ne dopire do političkih elita i dijela građana pa nam se ovakve stvari iznova i iznova dešavaju- kazali su iz Sindikata medija.

Kako navode, i pored pooštravanja kaznene politike kada su u pitanju napadi na novinare očigledno je, kazali su, da su događaji visokog rizika i dalje veoma opasni za novinarsko izvještavanje.

- Ponovo pozivamo i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu policije da blagovremeno djeluju tokom ovakvih dešavanja i obezbijede najveću moguću zaštitu novinarima i medijskim radnicima na njihovim radnim zadacima. Jasno je da bez rješavanja ovog problema nema ni bržeg puta ka članstvu u Evropskoj uniji ali smatramo da to nije prioritet u ovom trenutku već da je najvažnije obezbijediti fizičku sigurnost novinara kako ne bi strahovali svaki put kad odu da izvještavaju sa nekog protesta ili okupljanja- rekli su iz SMCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:45