foto: Portal Dana / - FOTO: PORTAL DANA
27/05/2022 u 11:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Синдикат медија: Нерасвијетљено убиство Јовановића велика мрља на образу државе

У СМЦГ сматрају да је рјешавање тог случаја одавно требало да буде један од приоритета Тужилаштва и Управе полиције, али и свих влада које су биле у међувремену

Нови челници Тужилаштва имају задатак да увјере јавност да ће случај убиства главног и одговорног уредника „Дана“ Душка Јовановића поново бити истражен, али и да уложе све ресурсе да се то стварно уради, поручили су из Синдиката медија (СМЦГ).

Како су навели из СМЦГ, 18 година нерасвјетљавања убиства Јовановића велика је мрља на образу државе.

У СМЦГ сматрају да је рјешавање тог случаја одавно требало да буде један од приоритета Тужилаштва и Управе полиције, али и свих влада које су биле у међувремену.

„А породица, пријатељи и сарадници Јовановића, али и цијела медијска заједница и друштво, нијесу добили одговоре ни на питања зашто се истрага не помјера са мртве тачке већ годинама и ко је одговоран за очигледне пропусте у истрази у првим сатима након злочина“, каже се у саопштењу СМЦГ.

Они су оцијенили да је пред новим челницима Тужилаштва велики задатак да макар увјере јавност да ће тај случај поново бити детаљно истражен, али и да уложе све могуће ресурсе да се то стварно и уради.

„Огромна одговорност је и на новој Влади, тим прије што је премијер Дритан Абазовић прошле године наговјештавао у својим изјавама да може бити помака у истрази“, нагласили су из СМЦГ.

Према њиховим ријечима, без потпуног расвјетљавања тог убиства нема макар и симболичне сатисфакције за породицу Јовановић и медијску заједницу.

„А Црна Гора остаје једна од земаља која у свим међународним извјештајима има баласт због тога што није спровела ефикасну истрагу убиства новинара“, додаје се у саопштењу.

У СМЦГ вјерују да постоји политичка воља да се тај случај поново испита до краја, али је, како су казали, потребно посвећено, предано и хитно ући у тај процес, а држава мора ставити на располагање све расположиве капацитете и помоћ, како би коначно добили неке резултате.

„СМЦГ се придружује и апелима невладиног сектора да Влада ангажује страног експерта за истраге који би поново детаљно претресао случај. Можда то донесе неке резултате или макар сазнања о тешком злочину који већ 18 година оптерећује црногорско друштво“, наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:24