просвјета / - Дан
18/02/2022 u 10:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Синдикат просвјете ЦГ одржао састанак са Царевићем у циљу рјешавања проблема са стамбеном зградом просвјетних радника

У неколико наврата обраћали смо се министру финансиjа и социjалног старања, Милоjку Спаjићу, у циљу договора да зараде запослених у просвjети буду дио Закона о зарадама запослених у jавном сектору

Синдикат просвjете ЦГ jе у претходна три мjесеца, након VI Конгреса и избора новог руководства, имао велики броj активности коjе су имале за циљ заштиту права запослених у васпитно-образовним установама и поштовање Гранског колективног уговора за област просвjете, као  и других прописа из области образовања и радних односа, саопштено jе из Синдиката просвjете Црне Горе.

- У претходних двадесетак дана залагали смо се и изборили да запослени коjи су ангажовани за рад на одређено вриjеме по уговорима до 30 дана, да се исти закључе за jануар мjесец, jер jе школски распуст, односно годишњи одмор, за наставно-васпитно особље предвиђен у љетњем периоду, а не и у jануару коjи се односи искључиво на ученике. Тако ће све колегинице и колеге, коjе су радиле на одређено и ниjесу миjењале никога, добити плату за jануар 2022. године - истакли су из Синдиката.

Додају да су одржали састанак са предсjедником Општине Будва, Марком Царевићем, у циљу рjешавања дугогодишњих проблема са стамбеном зградом просвjетних радника. Састанку су присуствовали државни секретар у МПНКС, Дамjан Ћулафић, директорица Директората за финансиjе у МПНКС, Драгана Становић, као и директор Стамбене задруге „Солидарно“ и представница координационогтима, представници задругара из Будве и Општинског одбора СПЦГ Будва.

Закључено jе да ће свака од страна укључених у изградњу станова за просвjетне раднике у Будви дати своj максимум, како би тих 159 стамбених jединица било што приjе завршено, а да Стамбена задруга „Солидарно“обезбиjеди извођење занатских радова са прикључком за воду и струjу и исти се заврше до 01.05.2022. године;

- У неколико наврата обраћали смо се министру финансиjа и социjалног старања, Милоjку Спаjићу, у циљу договора да зараде запослених у просвjети буду дио Закона о зарадама запослених у jавном сектору, како би се просвjета сврстала у групу коjа ће добити веће стартне коефициjенте, коjи би се након тога разрадили и увећали кроз Грански колективни уговор за област просвjете. Такође, указала се потреба и за разговором због нелогичности коjе су настале приликом обрачуна накнада за вриjеме боловања након усваjања измjена и допуна Закона о  раду, jер долази до ситуациjе да jе износ накнада зарада знатно нижи од износа минималне зараде коjа jе утврђена Законом.Очекуjемо одговор од Министрарства финансиjа и социjалног старања - казали су из Синдиката просвјете Црне Горе. 

Како наводе, сходно члану 15 Општег Закона о образовању и васпитању у циљу превенциjе и здравствене заштите запослених, а посебно због масовног оболиjевања просвjетних радника усљед пандемиjе ковид- 19 и посљедица коjе исти оставља, упутили цу допис свим васпитно-образовним установама и подсjетили их на испуњење законске обавезе у спровођењу обавезних љекарских прегледа, коjи су предвиђени наjмање jеданпут годишње.

- Тим поводом Синдикат просвjете ЦГ се обратио и МПНКС са потребом да министарка Весна Братић подсjети руководиоце васпитно-образовних установа на спровођење ове законске одредбе - поручили су из Синдиката.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:27