Uprava za inspekcijske poslove / - FOTO: SAVEZ SINDIKATA
29/12/2023 u 10:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sindikat UIP pisao premijeru: Odluke Vujošević suprotne odredbama Zakona o radu

Iz Sindikata napominju da je nepoštovanje sindikalnih prava i nedostatak transparentnosti u donošenju odluka od strane direktorice neprihvatljivo

Iz Izvršnog odbora Sindikalne organizacije Uprave za inspekcijske poslove saopštili su da pisali premijeru Milojku Spajiću, ministru finansija, ministru javne uprave i direktoru Uprave za ljudske resurse povodom nedavnog događaja koji se tiče nezakonitih radnji njihove direktorice, Ane Vujošević, u vezi sa Predlogom Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. 

U saopštenju su naveli da je u četvrtak 28. decembra, održana vanredna elektronska sjednica Izvršnog odbora SOUIP, na kojoj su donijeli odluku da, pored ostalih, obavijestili premijera Milojka Spajića o nezakonitim radnjama direktorice.

Kazali su da su upoznati sa činjenicom da je direktorica, bez učešća Sindikata Uprave za inspekcijske poslove, donijela predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji  radnih mjesta i dostavila ga nadležnim organima, što je, kako smatraju suprotno zakonu.

- Predlogom Pravilnika se predviđaju značajne promjene u organizaciji Uprave, uključujući promjene naziva sektora, spajanje odsjeka, i druge izmjene koje smatramo nezakonitim i neprihvatljivim. Imenovana direktorica nije obavijestila Sindikat o ovim promjenama, što je suprotno odredbama Zakona o radu - dodali su iz Sindikata.

Ističu da je Sindikat UIP od nadležnih, kao i od premijera zatražio da se vrati Predlog Pravilnika Upravi za inspekcijske poslove, kako bi se omogućilo uključivanje predstavnika Sindikata u izradu istog, u skladu sa zakonom.

- U suprotnom, Sindikat će pokrenuti postupak kod nadležnog suda radi zaštite prava svojih članova iz rada i po osnovu rada, u skladu sa članom 193 stav 3 Zakona o radu - kazali su.

Iz Sindikata napominju da je nepoštovanje sindikalnih prava i nedostatak transparentnosti u donošenju odluka od strane direktorice neprihvatljivo.

Dodaju će preduzeti sve neophodne korake kako bi zaštitio interese zaposlenih i osigurao poštovanje zakona.

- Izvršni odbor Sindikata Uprave za inspekcijske poslove apeluje na premijera i nadležne organe da pažljivo razmotre ove navode i preduzmu odgovarajuće korake kako bi se očuvala zakonitost i integritet rada Uprave za inspekcijske poslove - kazali su u saopštenju.

Navode, da se zahvaljujući podršci granskog Sindikata uprave Crne Gore, Sindikat UIP osjeća ohrabreno u nastojanju da zaštiti prava zaposlenih i da se suprotstavi nezakonitostima u radu Uprave za inspekcijske poslove, a sve u cilju očuvanja pravde i poštovanja zakona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 01:10