Sindikat Uprave i pravosuđa Crne Gore / - SUP
19/12/2022 u 13:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sindikat Uprave i pravosuđa odbio ponudu o uvećanju zarada Damjanovića

Kako su istakli iz Sindikata, veliko je nezadovoljstvo svih zaposlenih javne uprave, kako trenutnom, tako i ponuđenom visinom zarade, a sve u odnosu na enorman skok cijena i veoma tešku ekonomsku situaciju zaposlenih u državnoj i lokalnim upravama

Sindikat Uprave i pravosuđa Crne Gore (SUP) odbio je ponudu Ministarstva finansija, odnosno ministra Aleksandra Damjanovića, u iznosu od 20 odsto jer je veoma ponižavajuća, pogotovo jer se drugim djelatnostima već nekoliko puta uvećavala zarada, dok se javnoj upravi nije nijednom od 2016. godine, kada je uvećana od petnaest do dvadeset eura, zaključak je sa sjednice SUP-a.

- Skupština je jednoglasno usvojila tabelu sa predloženim uvećanim koeficijentima, a stav članova Skupštine je da ona ne predstavlja uvećanje, već da je samo uslovno usklađivanje u odnosu na minimalnu zaradu i Program Evropa sad - navodi se u saopštenju.

image

Sindikat Uprave i pravosuđa Crne Gore

- SUP

Kako su istakli, veliko je nezadovoljstvo svih zaposlenih javne uprave, kako trenutnom, tako i ponuđenom visinom zarade, a sve u odnosu na enorman skok cijena i veoma tešku ekonomsku situaciju zaposlenih u državnoj i lokalnim upravama. Konstatovano je da su plate u javnoj upravi daleko najmanje u našoj državi.

- U regionu, što se tiče iste djelatnosti, zaostajemo za njima od 150 do 200 eura. Poražavajuća činjenica je da se u susjednim državama u skorijoj prošlosti čak vodio i rat - navodi se u saopštenju.

Na sjednici Skupštine jednoglasno su donijete sledeće odluke: Da se traži uvećanje zarada u skladu sa našim predloženim koeficijentima i da je to minimum ispod koga se neće ići; Da se organizuju protesti ispred Vlade i Ministarstva finasija ukoliko nam se ne izađe u susret, a u konačnom slijedi i organizacija štrajka. U slučaju protesta organizovat će se kolektivan prevoz autobusima iz svih gradova Crne Gore; Da ukoliko nam se ne izađe u susret zahtjevima, pozvat ćemo sve zaposlene u javnoj upravi da na političkim izbornim ciklusima zajedno sa članovima svojih porodica ispoštuju preporuke Sindikata uprave i pravosuđa CG; Da u slučaju radikalizacije aktivnosti ulogu organizatora i donosioca potrebnih odluka preuzima ekspeditivniji organ, a to je Glavni odbor SUPCG.

Svi članovi Skupštine SUPCG tražili su od Ministarstva finasija da ih na razgovor primi ministar Damjanović, a kroz arhivu mu je zvanično predata lista sa usvojenim predlozima koeficijenata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 23:14