/ - FOTO: SINDIKAT UPRAVE I PRAVOSUđA
31/10/2022 u 09:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sindikat uprave i pravosuđa: Tražimo zarada u nivou sa zdravstvom i prosvjetom

Zaradesu u ovom trenutku dosegle svoj neslavan rekord da su daleko najmanje i u državi i u čitavom regionu, navodi se u saopštenju

Sada već veoma teška ekonomska kriza uzrokavana skoro pa hiper inflacijom dovela je život jednog zaposlenog u državnoj administraciji na puko preživljavanje, sa jednom platom bez dodatnog posla van radnog vremena, sastavljanje mjeseca jedne porodice je i faktički i statistički nemoguće, konstatuje predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa CG Nenad Rakočević.

- Za 20 hiljada zaposlenih u državnoj i lokalnim upravama, kao jedini relevantni i legitimni predstavnik, Sindikat uprave i pravosuđa CG već godinama uporno i u kontinuitetu traži povećanje zarada, koje su u ovom trenutku dosegle svoj neslavan rekord da su daleko najmanje i u državi  i u čitavom regionu. Pored odgovornih za ovakvo stanje, a to su razni predstavnici vlastodržaca već godinama unazad, ekvivalentnu odgovornost imaju i sami radnici zaposleni u javnoj upravi. Uljuljkani u državne jasle, zaboravili su da je svakome moguć crni Petak, zaboravili su da i oni mogu biti, kao što već jesu dovedeni na nivo pukog preživljavanja. Nažalost, dobra većina se godinama bavila samim sobom, svojim ličnim interesima, kako zakučiti koju varijabilu, dnevnicu, možda novčanu pomoć za stan ili adaptaciju, ili neki drugi dodatak. A sada smo svi u istom kotlu i u istoj veoma teškoj finansijskoj situaciji, saopštio je Rakočević.

Kako navodi, konačno je 19. oktobra održan sastanak predstavnika našeg sindikata sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem te na njemu dogovoren veći dio spornih stvari.

- Najvažnija tema svim ljudima koje mi predstavljamo uvećanje plata je dogovorena na način kao što je trenutno jedino i moguće, a to je u smislu dogovora ili zadate riječi. Urgentno usaglašavanje Granskog kolektivnog ugovora, koje očekujemo već u utorak 1. novembra je prvi korak potrebne dogovorene procedure, koja će najkasnije do kraja godine u kompletu biti realizovana izmjenom Zakona o zaradama i u konačnom implementiranjem do tog trenutka ispregovaranih koeficijenata u Granski kolektivni ugovor za oblast uprave i pravosuđa, saopštio je Rakočević.

Kako je istakao, kolege iz javne uprave moći će preko jedinog ovlaštenog sindikata Sindikata uprave i pravosuđa, pitati o visini svojih zarada.

- Više se neće pitati centrale, to jest Savez i Unija sindikata koji su se do sada pitali, a u stvari su nam pravili medveđe usluge, jer su preko naših leđa trgovali sa svim predstavnicima vlasti do sada. Obje centrale su opterećene i uslovljavane raznim stvarima godinama unazad, od strane svih Vlada pa i od ove sadašnje, gdje da bi uopšte na samom papiru postojale, oni moraju biti samo fizički prisutni i spremni da potpisuju sve što im se postavi na sto, istakao je on.

Dodao je da od 2016. godine ne računajući program Evropa sad, sektoru javne uprave nije uvećana zarada, a tada je ono u prosjeku bilo 20 eura.

- Drugim djelatnostima se u isto vrijeme uvećanje dogodilo već nekoliko puta, te očekujemo da se visina koeficijenata u budućnosti izjednači sa svima ostalim stručnim spremama iz na primjer prosvjete i zdravstva, jer se i bez državne i lokalne uprave ne može funkcionisati i mi imamo integritet i mi smo krucijalno važni. Ako se desi da samo jedan dan štrajkuju zaposleni iz raznih uprava, iz centralnog nivoa ili na primjer pravosuđa, država će totalno blokirati sa radom, a neplanirani novčani troškovi dostižu nezamislive iznose, navodi se u saopštenju.

Kako zaključuje Rakočević, ako neko misli da se može bez vatrogasaca, ako neko misli da se može bez policajaca ili zatvorskih službenika, bez zaposlenih u pravosuđu, ostalih, grdno se vara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 04:59