фото: ГИ Сачувајмо Сињајевину / - фото: ГИ Сачувајмо Сињајевину
03/02/2022 u 12:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сињајевина да буде сточарска и туристичка планина, за војни полигон нема мјеста

Предсједник ГИ Сачувајмо Сињајевину Милан Секуловић упознао је Делића да њихова организација окупља чланове из свих градова који гравитирају и користе Сињајевину

Представници Грађанске иницијативе Сачувајмо Сињајевину и предсједник Општине Мојковац Веско Делић, договорили су на данашњем састанку интезивирање сарадње, као и да предсједник Општине размотри могућнусти поништавања сагласнисти Општине Мојковац којим је бивша локална власт Министарству одбране дала зелено свијетло за успостављање војног полигона на Сињајевини.

Договорено је и да ће Општина Мојковац и ГИ Сачувајмо Сињајевина итезивирати сарадњу која би за резултат имала успостављање регионалног парка природе у складу са елаборатом који је урадила Агенција за заштиту природе и животне средине.

Циљ Општине и ГИ Сачувајмо Сињајевину је да се у будућностии почне са интезивним развојем инфраструктуре на Сињајевини како би се она осим кроз пољопривреду у развијала и као туристичка дестинација.

Предсједник Општине Мојковац, Веско Делић, изразио је задовољство због најављене сарадање са ГИ Сачувајмо Сињајевину и обећао да ће нова локална самоуправа чинити све како би Сињајевину заштитили од сваког облика девастације.

 - Драго нам је да је ГИ Сачувајмо Сињајевину препознала потенцијале нове локалне самоуправе када је у питању заштита и валоризације ове планине. Један од првих потеза које ћу у наредним данима иницират биће да се повуче одлука коју је донијела бивша локална власт којом су дали сагласност за успостављање војног полигона на Сињајевини -  рекао је Делић.

Он је нагласио да Сињајевина треба да се развија као сточарска и туристичка дестинација која ће привлачити туристе из свих крајева свијета.

Предсједник ГИ Сачувајмо Сињајевину Милан Секуловић упознао је Делића да њихова организација окупља чланове из свих градова који гравитирају и користе Сињајевину, а то су Мојковац, Колашин, Шавник, Жабљак, Даниловград и Бијело Поље, те да је њихов циљ да са Сињајевине буде уклоњен војни полигон, а да се прогласи заштићено подручје, односно регионални парк природе.

Он је истакао да осим на локалном плану ГИ Сачувајмо Сињајевину интезивно ради на интернационалном плану заштите Сињајевине, обзиром да је ГИ Сачувајмо Сињајевину од недавно члан два свјетска конзорцијума ИЦЦА и ИЛЦ.

Осим Секуловића, делегацију ГУ Сачувајмо Сињајевину, која је разговарала са предсједником Делићем, чинили су Данило Вуковић, Зоран Кнежевић, Владо Шуковић, Милева Јовановић и Маријан Јовановић.

 - Охрабрујућа је и похвална иницијатива новоизабраног предсједника Општине Мојковац да започне и званичну процедуру са званичног нивоа да се одлука о војном полигону на Сињајевини поништи. Драго нам је да смо апсолутно сагласни да Сињајевина треба да се развија као пољопривредно и туристичко добро, јер ће на тај начин наша планина бити заштићена, али и економски ће допринијети Општини Мојковац и цијелој Црној Гори. Са господином Делићем смо договорили даљу интезивну сарадњу, која ће бити на корист Сињајевине и самим тим Мојковца и других градова који гравитирају нашој планини -  навео је Секуловић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 02:49