/ -FOTOGRAFIJA USTUPLJENA RTVNK IZ ARHIVE PORODICE RADULOVIć/LJUBAZNOšćU SINIšE I OGNJENA RADULOVIćA
07/02/2023 u 10:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Sjećanje na Dragana Radulovića: "Za djecu duboko tražim poštovanje"

U Nikšiću, gradu gdje je rođen i gdje je odrastao nijedna ulica niti obrazovna ustanova ne nosi ime Dragana Radulovića

Na današnji dan 2002. godine preminuo je jedan od najvećih crnogorskih pjesnika Dragan Radulović.

Za generacije djece Dragan je bio nezaboravni pjesnik njihovog odrastanja, a kritika mu je dala mjesto među čuvenim dječjim pjesnicima.

image
-FOTO: FEJSBUK

Rođeni Nikšićanin postao je poznat tako što je uređivao televizijske emisije za najmlađe, list “Slovo”, a organizovao je i muzičke i književne festivale za djecu i omladinu.

Osim književnim i televizijskim radom, bavio se fotografijom i slikarstvom. Ostao je upamćen i kao autor dokumentarnih emisija ”Mali veliki”, koje su nagrađivane na domaćim i međunarodnim festivalima.

Radio je i dokumentarne emisije za djecu “Velike nevolje malog Borisa”, “Ljubica ljubičica”, “Gorki slatkiši”, “Kolijevka”…

image
-FOTOGRAFIJA USTUPLJENA RTVNK IZ ARHIVE PORODICE RADULOVIĆ/LJUBAZNOŠĆU SINIŠE I OGNJENA RADULOVIĆa

Bio je i voditelj čuvenog dječjeg festivala u Rožajama “Zlatna pahulja”.

image
-FOTOGRAFIJA USTUPLJENA RTVNK IZ ARHIVE PORODICE RADULOVIĆ/LJUBAZNOŠĆU SINIŠE I OGNJENA RADULOVIĆa

Radulović je prije nekoliko godina dobio ulicu u Podgorici udužini od 200 metara, od Moskovske ulice do Bulevara revolucije. Takođe, u glavnom gradu otvoren je vrtić koji nosi njegovo ime.

Najznačajnije nagrade koje su mu dodijeljenje su Zmajeva za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za djecu, 1992. godine, Trinaestojulska nagrada za najveće domete u oblasti kulture i umjetnosti, 1993. godine, 18. septembar, Nagrada oslobođenja Nikšića za vanredno zalaganje i postignute rezultate u oblasti književnog stvaralaštva, Ratkovićeva nagrada, 19. Decembar, Nagrada oslobođenja Titograda za najbolje ostvarenje iz oblasti umjetnosti, 1988. godine. Nagrada UNICEF-a dodijeljena mu je 1996. godine.

Radulovićeve pjesme dio su obavezne školske lektire, a veliki broj je preveden na strane jezike i komponovan.

image
-FOTO: FEJSBUK

“Strmoglavi”, “Nijesmo odavde”, “Okrpljene cipelice”, “Planeta djeteta”, “Nemoj ovo nikom reći”, “Šta ćemo s nama”, “Krilati dječaci”, “Leptir na asfaltu”, “Hoću kući”, “E baš neću”, “Dječak sa zelenim krilima”, samo su neke od mnoštva objavljenih knjiga čuvenog pjesnika.

Bio je jedan od onih ljudi koji je uspio da trajno ureže svoje ime vanrednim doprinosom u oblastima kojima se bavio i tako pronese slavu i grada u kome je rođen.

image
-FOTO: FEJSBUK

Prema djeci se odnosio odgovorno i kao pravi roditelj, a i pored toga što je nosio jaku i odgovornu ulogu u našim životima, Dragan je uvijek pokazivao svoju stranu vječnog dječaka.

image
-FOTO: ARHIVA

Tako je naše djetinjstvo učinio bezbrižnim periodom života i postao i ostao istinski heroj našeg djetinjstva

U Nikšiću, gradu gdje je rođen, odrastao nijedna ulica niti obrazovna ustanova ne nosi ime Dragana Radulovića.

U februaru prošle godine, na 20. godišnjicu njegove smrti, pokrenuta je online peticija da jedna ulica u Nikšiću ponese ime “vječitog dječaka”, koju je potpisalo nekoliko stotina građana, ali je inicijativa ostala samo “mrtvo slovo na papiru”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. april 2024 16:35