Марковић / Фото: Портал РТЦГ
06/08/2021 u 09:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Марковић: Јавни сервис мора радити у интересу грађана

Одлука о именовању генералног директора РТЦГ се очекује у понедјељак

Шеста редовна сједница Савјета РТЦГ почела је данас, а на дневном реду су и интервјуи са кандидатима за именовање генералног директора јавног сервиса. 

Савјет је почео интервјуисање бившег замјеника главног и одговорног уредника “Дана” Николу Марковића, бившег челника Грађанске алијансе Бориса Раонића, директора Телевизије Никшић Милутина Стијеповића и некадашњег помоћника директора Јавног сервиса Срђана Човића.

image
Фото: Портал РТЦГ

Први од кандидата који је свој програм излагао пред Савјетом био је Стијеповић, који је рекао да Јавни сервис има свој квалитет, преноси портал РТЦГ. 

- Уколико би био нови генерални директор РТЦГ за њим не би ушао ниједан нови запослени, док не би видјели на чему смо. Прво ћемо сјести и виђети са чиме располажемо - рекао је Стијеповић.

image

Стијеповић 

Фото: Портал РТЦГ

Казао је да иза њега не стоји ниједна политчка групација, нити интересни лоби.

- Ако је било ко звао вас због мене, одмах ћу напустити овај интервју- додао је он. 

Подсјетио је да је каријеру на РТЦГ-у почео 1997. године, коју је напустио 2013, када је преузео улогу генералног директора Радио-телевизије Никшић.

У Јавном сервису, каже, постоји довољно потенцијала да би се саставио тим. РТЦГ, како је рекао, потребно је деполитизовати. 

Марковић је казао да су програмски садржаји, материјално-технички и људски ресурси кључни за развој Јавног сервиса.

Он каже да је јасно да Јавни сервис има пресудну улогу у промоцији демократских вриједности у једном друштву. Јавни сервис мора постати слободан медиј, који ће, како је рекао, радити у интересу грађана.

Припремајући се за интервју, он каже да је примијетио да Јавни сервис промовише приступ наративности, који је давно напуштен.

- Такав приступ ограничава новинаре у слободном изразу. Зато сматрам да Јавни сервис мора да прати не само технолошки развој, у смислу дигитализације, већ мислим да нови менаџмент мора да да замајац новинарима да прате примјену нових метода у свом раду - рекао је Марковић.

Трудио би се, каже, да уведу нове праксе које већ постоје у свијету.

- Интерпретативности, дисеминација и фактор противника. Да новинари буду и спремни и способни да имају критички и аналитички став".

Идеја је да се од Првог канала направи интерактивна врста програма, док би политичке теме биле премјештене на Парламентарни програм који би временом престао у Њуз канал. 

Јавни сервис, каже, мора да уђе у сваки дом, па би фигуративни слоган био "Јавни сервис свуда". Kаже да дубоко вјерује да у Јавном сервису постоје квалитетни људи који могу допринијети бољем програму РТЦГ-а. 

Раонић: Желим да будем менаџер, а не уредник

Раонић је у интервјуу казао да уколико добије повјерење Савјета жели да буде менаџер у правом смислу те ријечу, те да не жели да буде неко ко ће бити микроменаџер и уредник.

- За те послове по свим актима постоје људи који раде тај посао - рекао је Раонић.

Он каже да смо сви претходних дана били свједоци непримјерених политичких притисака кад је ријеч о избору генералног директора РТЦГ.

image

Раонић 

Фото: Портал РТЦГ

- То се неће више моћи преносити на запослене преко директора и било код уредника- навео је он. 

Информативни програм је, казао је Раонић, највише под ударом јавности, али да се "тај пожар може угасити већ у понеђељак доласком нове структуре".

Наводи да нема проблем са тим да поднесе оставку уколико буде незадовољства његовим радом међу члановима Савјета РТЦГ. Kад је ријеч о мјерљивим успјесима, Раонић каже да Јавни сервис са ресурсима које има, уколико не буде најгледанији, сматра да нема ни потребе да троши вријеме.

- Имам ту врсту оптимизма, и не бих се усудио да се пријавим на конкурс да немам визију како доћи до тог циља- рекао је Раонић.

Медији су писали да ће сједница наводно бити одгођена, јер је наводно Министарство економског развоја наложило  Инспекцији рада да уради нови надзор и утврди да ли кандидати Марковић и Раонић испуњавају услове за ту функцију.

Претходно је директор Медиа центра Горан Ђуровић послао је иницијативу Инспекцији рада да провјере поступак именовања новог челника РТЦГ, да провјере да ли кандидати задовољавају услове конкурса, али и да преконтролишу запошљавање у тој кући од јуна 2018. године.

Савјет РТЦГ броји девет чланова, а на његовом челу је Веселин Дрљевић.

Одлука о именовању очекује се у понедјељак 9. августа. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:28