Гусиње / Фото: Амил И.
19/12/2021 u 17:24 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сјевер остао без 1.200 становника, само Петњица и Гусиње у плусу

Позитивне трендове у досељавању има Подгорица гдје је по том основу број становника за првих 10 мјесеци 2021. повећан за 678

Негативни трендови исељавања са сјевера Црне Горе наставили су се и у 2021. години, показују најновији подаци Управе за статистику, према којима је ту регију наше државе за првих 10 мјесеци 2021. напустило 1.200 грађана.

То је на нивоу годишњег просјека и ранијих година, а саговорници „“Дана“ оцјењују да бесперктивност тјера грађане са родних огњишта у друге крајеве Црне Горе или све чешће у иностранство и упозоравају да уз негативан природни прираштај сјеверу пријети да постане пуста регија.

Градови који се издвајају по броју исељених jeсу Бијело Поље гдје је разлика између досељених и одсељених 344, слиједе Пљевља гдје је тај број 174, Беране – 147, Рожаје – 92, Мојковац – 86, Шавник – 85, Колашин – 79, Андријевица – 61, Жабљак – 14, Плужине – 24 и Плав – 59.

Два града која имају позитиван тренд у досељавању су Петњица гдје је разлика између броја досељених и одсељених 39, у корист оних који су дошли, као и Гусиње гдје је та цифра 24.

Позитивне трендове у досељавању имају Подгорица гдје је по том основу број становника за првих 10 мјесеци 2021. повећан за 678, а позитиван прилив је и у Бару 158, Будви 178, Тивту 45, Улцињу и Даниловграду 42, Херцег Новом 44 и Котору 29. У централној регији такође су негативни миграциони трендови у три града и то Тузима – 53, Цетињу – 27 и Никшићу – 34.

Према оцјени Зарије Павићевића из Алтернативе, један од основих разлога исељавања људи са сjевера и околних градова Подгорице jесте висока стопа незапослености, мањак садржаjа за живот, недостатак перспективе за млађе нараштаjе.

image

Павићевић

Фото: Фејсбук

– Сваки градоначелник сања долазак у Подгорицу те самим тим, вођени његовим примjером, и остали становници теже томе. Такође, мањак локалпатриотизма и цjелокупно гледање кроз лични интерес проузрокује одлазак живља и кадра, па долазимо до тога да су те мање средине jош неразвиjениjе – каже Павићевић, додајући да омладина из мањих средина бjежи трбухом за крухом, а нериjетко су то високошколовани људи коjи ће сjутра бити неки нови доктори, адвокати и томе слично, и то у неким развиjеним европским државама.

– Самим тим jедини извоз са сjевера нам jе школовани кадар. Када то имамо у виду, јасно нам је зашто сјевер стагнира, а самим тим и држава – наводи Павићевић.

Он сматра да је главни узрок свега централизациjа, односно константно улагање само у jедну средину, док су остале мање средине само били ресурси радне снаге у корист главног града.

– Земља коjа има Пиву, Никшић, Пљевља, Биjело Поље не би смjела да буде сиромашна, а уствари смо и те како сиромашни. Ти људи су радни, часни и поштени и jедино што захтиjеваjу jесте рад, плаћен рад – каже Павићевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:21