фото: Храм / - фото: Храм
18/01/2022 u 13:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Скандалозни натпис освануо на цркви поред Храма у Подгорици, полиција обавила увиђај

Позвали су надлежне органе да што приjе идентификуjу и процесуираjу починиоце овог гнусног чина

На цркви поред Храма Христовог васкрсења освануо је скандалозни и непримјерени натпис који вријеђа све вјернике и свештенство највеће вјерске заједнице у Црној Гори.

На зиду цркве, написано је "СПЦ г....", а огласио се старјешина Саборног храма протојереј-ставрофор Драган Митровић о вандализму је обавијестио полицију и комуналну полицију која је обавила увиђај.

 - Шокирани смо, просто не можемо да вјерујемо да постоји неко ко би испољио овакву мржњу према Српској православној цкрви и према светињи Божијој. Такође, оно што морамо напоменути јесте да се овакав степен вандализма и скрнављења светиње први пут дешава, будући да овако нешто никада није исписано на цркви Вазнесења Господњег коју су још подигли 1928. године припдници насеља подгоричког Момишићи у славу Бога и ради свог спасења и својих предака и потомака - саопштили су из Управе Храма.

image

фото: Храм

- фото: Храм

Истакли су да овакве поруке вандализма које одишу нетрпљивошћу и мржњом, као и крајњим непоштовљањем светиње могу само дубоко да забрињавају.

 - Узимајући у обзир контекст написаног, уз разне медијске злоупотребе у дискурсу према Српској православној цркви које су присутне у јавности већ неко вријеме, остаје да се закључи да је очигледно једном дијелу јавности намјера да подстакне на нетрпељивост изазивајући дубље подјеле у Црној Гори, самим тим и озбиљније сукобе и инциденте са несагледивим посљедицама у земљи у којој су нам јединство, мир, слога и љубав пријеко потребни и на коју Православна црква непрестано позива својом мисијом и дјеловањем - нагласили су.

СНП осудио примитивне натписе

Социјалистичка народна партије наjоштриjе осуђуjе примитивне и непримjерене натписе коjи су данас осванули на цркви поред Храма Христовог васкрсења у Подгорици. Позвали су надлежне органе да што приjе идентификуjу и процесуираjу починиоце овог гнусног чина.

 - У мору подjела и несугласица коjе се дешаваjу сваког дана и понављаjу у све горим облицима, ово jе jош jедан атак на Српску православну цркву, коjа окупља убjедлjиво наjвећи броj вjерника у Црноj Гори и већ годинама jе препозната као организациjа у коjу грађани Црне Горе имаjу наjвише повjерења - наводе они.

Због свега тога, како додају, мора се стати на краj оваквим поjавама и коначно послати порука да говор мржнjе, нетолеранциjа и примитивизам више немаjу пролаз у нашем друштву. 

Такође овом приликом упућују да исти апел и позив упутимо црногорској јавности будући да су јединство, мир, међусобно поштовање, слога и љубав заједника вриједност и тежња цјелокупног црногорског друштва и суштинска мисија Цркве која и врхуни у највећој заповијести Божијој: ,,Љуби Господа Бога свога свим срцем својим и свом душом својом и свим умом својим и свом снагом својом и љуби ближњега свога као самога себе''.

 - Надамо се да ће преовладати разум, мир Божији и добра воља и да се оваква непочинства више неће понављати јер ово није истинска слика Црне Горе и њеног народа која је најљепше приказана кроз достојанствене Литије љубави према Богу, светињи Божијој и љубави према ближем - наводе из Храма.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:28