/ foto: LAZAR RUZIC
16/02/2023 u 07:02 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Škola "Slobodan Škerović" snizila kriterijume za upis: I sa trojkom u Gimnaziju

Promijenjen pravilnik koji reguliše kriterijume za upis u Filološku gimnaziju

Djeca koja planiraju da, nakon osnovne škole, nastave školovanje u Filološkoj gimnaziji, od ove godine to mogu ostvariti po manje zahtjevnim kriterijumima za upis, objavilo je Udruženje "Roditelji" na svom sajtu.

Oni su obavijestili roditelje da je, umjesto petica na eksternoj provjeri znanja, sada potrebno da iz maternjeg i stranog jezika kandidati imaju najmanje trojke.

Drugi uslov je da iz tog predmeta budu ocijenjeni sa peticom u makar dva razreda trećeg ciklusa.

Кako su naveli, prethodne dvije godine podgorička Gimnazija "Slobodan Škerović" nije mogla formirati ovo specijalističko odjeljenje prvog razreda, jer nije bilo dovoljno zainteresovane djece, koja ispunjavaju propisane uslove.

– Iz tog razloga, u avgustu 2022. godine, promijenjen je pravilnik koji reguliše kriterijume za upis u Filološku gimnaziju. Umjesto uslova da kandidat na eksternoj provjeri znanja mora imati peticu iz predmeta CSBH jezik i književnost, kao i iz stranog jezika, sada je dovoljno da testove iz tih predmeta položi sa trojkom. Кriterijumi za upis u Filološku gimnaziju prethodnih godina bili su razlog i zbog kojeg su se roditelji obraćali u više navrata našem portalu. Smatrali su da su njihova djeca, uprkos odličnom uspjehu, onemogućena da izaberu smjer i školu koju vole zbog posebnog uslova da imaju odlične ocjene na polumaturskom ispitu. Ništa manje burne nijesu bile ni reakcije roditelja čija su djeca ispunila sve uslove, ali nijesu mogla nastaviti školovanje u Filološkoj gimnaziji, jer nije bilo dovoljno kandidata da se formira jedno odjeljenje, navodi se na sajtu Udruženja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. jun 2023 23:15