/ -FOTO: SHUTTERSTOCK
11/03/2023 u 09:28 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Školama trebaju zaštitari zbog bezbjednosti đaka

Potrebno je da pratimo stanje, da natjeramo škole da ne prikrivaju nasilje, jer je to i njihova obaveza predviđena statutom škole, poručila je Кristina Mihajlović

Iz Udruženja "Roditelji" najavili su za "Dan" da će na današnjem protestu zahtijevati od Vlade Crne Gore hitno zasjedanje Savjeta za prava djeteta i donošenje ključnih mjera za borbu protiv vršnjačkog nasilja u Crnoj Gori.

Najavljeni protesti protiv nasilja nad djecom: Ne smijemo da dozvolimo da neko strada

Roditelji će tražiti da, pored ministara koji su članovi Savjeta, sjednici prisustvuju i predstavnici policije, tužilaštva i sudstva.

Protest će početi u 11.55 na Trgu nezavisnosti u Podgorici, kao i u Baru, kod robne kuće u isto vrijeme, a nakon brojnih scena nasilja koji su se pojavile u medijima u posljednje vrijeme.

Predsjednica udruženja "Roditelji" Кristina Mihajlović rekla je juče za "Dan" da će roditelji zahtijevati da se hitno aktiviraju dugo najavljivani zaštitari u školama, koji još uvijek nijesu počeli sa radom, da se uvede video-nadzor, da se poveća broj stručnjaka koji će se baviti ovim problemom i slično.

image

Кристина Михаиловић

foto: Arhiva

U odgovoru na naše pitanje istakla je da se ne zna koliko je bilo slučajeva vršnjačkog nasilja jer škole ne vode tu evidenciju.

– Imali smo priliku da krajem prošle godine čujemo da je Zavod za školstvo Crne Gore, nakon što je kontaktirao škole, tražio od njihovih timova informacije šta se dešava po pitanju vršnjačkog nasilja i zaključili su da škole ne vode dobro evidenciju. Prema onome što su prijavljivali Zavodu, izgleda da nasilja u školama nema. Upravo je zbog toga važno da postoji sistem kontrole i nadzora timova i škola, poput komiteta koji je nekada bio, ali je ugašen u vrijeme korone i više nikad nije uspostavljen. Кomitet je sagledavao različite slučajeve koji su se dešavali u školama, postojala je i posebna linija u Ministarstvu prosvjete, odnosno Zavodu, koja se bavila ovom tematikom. To su bile samo neke od mjera koje su zaživjele, a nakon toga prekinute. Potrebno je da pratimo stanje, da natjeramo škole da ne prikrivaju nasilje, jer je to i njihova obaveza predviđena statutom škole. Moramo da vodimo računa da slučajevi nasilja budu ne samo zavedeni, već i da dobijemo informaciju kako se postupalo u takvim slučajevima – kazala je Mihajlović.

Po njenim riječima, nasilje među djecom nije samo problem škole, već i centra za socijalni rad, policije i nadležnog ministarstva.

– Ako neka škola ima veći broj slučajeva, mora joj se pomoći da riješe taj problem. Da se uspostavi sistem nadzora i da on ne zavisi od toga hoće li se pojaviti korona ili nešto treće – istakla je Mihajlović.

Ukor i premještaj nijesu rješenje

Mora se mijenjati sistem kažnjavanja i definisati sistem drugačijih vaspitnih mjera.

Potrebno je raditi na izmjenama zakonskih rješenja, u smislu vaspitnih mjera, koje su trenutno nedovoljne.

Ukor i premještaj nijesu rješenje, kazala je Mihajlović.

Ona je saopštila da će roditelji na današnjem protestu ponoviti svoje zahtjeve, od zasjedanja Savjeta do obezbjeđivanja psihosocijalne podrške za djecu i porodice.

– Mora se mijenjati sistem kažnjavanja i definisati sistem drugačijih vaspitnih mjera. Mora postojati nadzor nad sprovođenjem tih mjera, socijalni servisi i usluge koji će te mjere da obezbjeđuju, nadzor porodice, da se sa djecom mora raditi ne samo u školama, nego i u centrima za socijalni rad. Treba pojačati i nadzor od strane policije, kada smo već došli do takvih scena nasilja koje možemo vidjeti u medijima. Što se tiče samog nasilja u školama, tražićemo da se konačno aktiviraju zaštitari, koji su dugo najavljivani, ali još nijesu počeli da rade, da se uvede video-nadzor u školama, da se ponovo razmotri program koji se bavio prevencijom i postupanjem u slučaju nasilja, za koji sada i ne znamo da li se primjenjuje. Sa druge strane, moramo da vodimo računa i o mentalnom zdravlju naše djece, da se poveća broj pedagoga, psihologa i socijalnih radnika u svim opštinama. Porodice i djeca koja trpe nasilje nemaju adekvatnu zaštitu, niti psihosocijalnu poodršku. Moraju da postoje stručnjaci koji će da pomognu toj djeci i njihovim porodicama. Dosta je bilo upravljanja na osnovu broja učenika, da se tako određuje da li škola treba da ima psihologa ili pedagoga. Moramo drugačije da sagledavamo stvari i da vodimo računa o svakom djetetu – rekla je Mihajlović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:16