SMŠ Tutin / - ADRIA
28/01/2024 u 10:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Školu u Tutinu osnovali u potkrovlju kuće - to nije bilo sumnjivo Crnoj Gori koja je nostrifikovala diplome medicinarima

Prema podacima koje posjeduje Alternativa, upravo ova škola je bila mjesto na kojem su se masovno kupovale diplome. Zbog toga je i podnijeta krivična prijava protiv više desetina medicinara u Crnoj Gori, ali do danas Tužilaštvo nije reagovalo

Srednja medicinska škola – Tutin osnovana je u potkrovlju kuće. Prvi sprat kuće je bio rezervisan za tehničke preglede automobila, dok se u potkrovlju nalazila škola. Zvuči suludo, ali je nažalost istina, sudeći prema podacima koje je objavila Alternativa. 

Prema podacima koje posjeduje Alternativa, upravo ova škola je bila mjesto na kojem su se masovno kupovale diplome. Zbog toga je i podnijeta krivična prijava protiv više desetina medicinara u Crnoj Gori, ali do danas Tužilaštvo nije reagovalo, te se oni i dalje brinu o pacijentima iako postoji sumnja da nisu stručni za to, prenosi portal ADRIA.

Da stvar bude još gora po Crnu Goru, koja bi se mogla okarakterisati i kao “čudo neviđeno”, jeste činjenica da Ministarstvo prosvjete nije posumnjalo u regularnost ovih diploma već ih je sve nostrifikovalo i priznalo. 

A koliko su ove diplome “ispravne” najbolje govori činjenica da su neke od diploma datirane na datume i prije zvaničnog početka rada škole.

Jedna od diploma izdata je 25. juna 2016. godine, dva mjeseca prije zvaničnog početka rada škole. Zanimljio, većina diploma je izdata 25. avgusta 2016. godine, odnosno prvog radnog dana škole. Ni ovo nije bilo sporno za tadašnje ministarstvo, koje očigledno nije vršilo nikakvu provjeru već su nostrifikovali svaku podnijetu diplomu.

image

Tutin, škola

- ADRIA

Organizaciona šema tadašnje škole u Tutinu nije uopšte bila sumnjiva crnogorskoj strani. O čemu je riječ?

Direktor škole je bio Ismet Derdemez, koji je posle par mjeseci postavio na direktorsko mjesto svoju kćerku. Sin mu je diplome potpisivao kao direktor, dok je supruga bila predsjednica ispitne komisije za diplomske radove.

- Ova prevara je toliko unazadila naš obrazovni sistem, kao i obrazovni sistem Srbije, da se više ne zna ko je obrazovan, a ko nije. Ne vjerujemo više znanju, pa za svakog školovanog čovjeka mislimo da je ili lud ili nenormalan. Samo da znate, u pomenutoj “obrazovnoj” ustanovi bilo je više “fakulteta”. I sve je servisirano od strane ove porodice i njihovih pomagača. Za to vrijeme, naš obrazovni sistem je u svoje redove primao osobe koje su kupovale diplome kod njih, kazali su iz Alternative. 

Nažalost afera “lažne diplome” i dalje se gura pod tepih u Crnoj Gori, a oni koji su prevarili sistem i dalje rade i brinu o pacijentima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 22:47