/ - фото: Лого Скупштина
04/08/2021 u 15:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Скупштина обjавила конкурс за израду заштитног знака

За прворангирани конкурсни рад предвиђена jе награда у износу од 4.000 еура, другорангирани 600 еура, а трећерангирани конкурсни рад добиће 300 еура наведено jе у документу

Скупштина Црне Горе обjавила jе 30. jула конкурс за израду идеjно-графичког рjешења заштитног знака и његову основну примjену, а рок за приjаву jе 27. септембар.

Предмет конкурса jе израда идеjно-графичког рjешења заштитног знака, коjе треба да садржи знак (графички симбол) и назив-испис Скупштина Црне Горе (словни дио) у колор и црно-биjелоj вариjанти, са словним знацима ћириличног и латиничног писма.

Циљ идеjно-графичког рjешења jе, како jе истакнуто, остварење оригиналног и квалитетног рjешења знака и логотипа Скупштине Црне Горе, коjе треба да симболизуjе историjу, дух и традициjу црногорског парламентаризма, као и значаj Скупштине Црне Горе у савременом демократском друштву.

–Рjешење треба да буде jедноставно, препознатљиво и примjењиво у свим формама пословне и визуелне комуникациjе, у коjоj jе Скупштина Црне Горе представљена као носилац уставотворне и законодавне власти, посвећена развоjу друштва у складу са наjвишим вриjедностима демократиjе –написано jе у конкурсу.

За прворангирани конкурсни рад предвиђена jе награда у износу од 4.000 еура, другорангирани 600 еура, а трећерангирани конкурсни рад добиће 300 еура.

Знак, као графичка допуна логотипа, може бити физички одвоjен или уграђен у њега.

– Треба да представља стилизациjу мотива, избор боjа, евентуалне секундарне графичке елементе и боjе позадине у примjени. Боjе се дефинишу у конвенционалним моделима: позитив, негатив, РГБ, ЦМYК, Пантоне. Jединство знака и логотипа у заштитном знаку треба представити кроз могуће и забрањене видове палете боjа, величина, пропорциjа, композициjа, ротациjа, позициjа примjене и слично – наведено jе у конкурсу, коjи се може прочитати овдjе.

Визуелни идентитет Скупштине Црне Горе, како jе написано, треба да обjедини специфичности њене улоге у друштву. 

– Визуелно рjешење би требало да одсликава улоге Парламента у условима савремене демократиjе, уз уважавање више од 100 година традициjе парламентарног живота у Црноj Гори. Изглед идеjно-графичког рjешења заштитног знака Скупштине Црне Горе треба да укаже на то да jе Парламент снажна државна институциjа, дом свих грађана, утемељен на владавини права, социjалноj правди и основним људским правима, коjи поштуjе слободно изражену вољу народа и гарантуjе jачање слободног и отвореног друштва – наведено jе, поред осталог, у конкурсу.

Конкурс jе анониман и отворен за сва физичка и правна лица коjа испуњаваjу услове.

На конкурс се не може приjавити:

1) Особа коjа jе непосредно ангажовано на припреми и спровођењу конкретног конкурса;

2) Члан уже породице особе из тачке 1 и особе коjа непосредно сарађуjу са њима у вриjеме траjања конкурса (стални пословни партнери, стални сарадници);

3) Особа коjа jе запослена у Скупштини Црне Горе.

– Чланом уже породице сматраjу се: Супружник, дjеца (брачна, ванбрачна, усвоjена и пасторчад), браћа, сестре, родитељи и усвоjиоци –прецизирано jе у конкурсу.

Чланови жириjа су: 

– Ана Ункашевић, магистар графичког инжењерства и дизаjна – предсjедница,

– Иван Ивановић, филмски и телевизиjски продуцент – члан,

– Проф. др Бобан Меловић, професор на Универзитету Црне Горе – члан,

– Александар Самарџић, спец. сци. државно-правних студиjа, хералдичар –члан и Мирко Милошевић, руководилац Одсjека за снимање и емитовање сjедница – члан.

Чланови Техничке комисиjе су:

– Наташа Комненић, ВСС, помоћница генералног секретара Скупштине Црне Горе,

– Мирко Станковић, ВСС, шеф Бироа за jавне набавке иж

– Драгана Бошковић, ВСС, самостална савjетница И у Бироу општих послова. 

Додатне информациjе могу се добити путем телефона 067/ 811 541 и 020/404 540 или меjла: конкурс@скупстина.ме.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:23